Projekt kanapka: Pasta kanapkowa z wędzonej makreli

Bywają takie dni, kiedy nie mam ochoty na gotowanie, a bywają też takie, kiedy mam gotować tylko dla siebie. W takich sytuacjach najczęściej korzystam z mojej ulubionej, najprostszej i najszybszej opcji kulinarnej, czyli kanapki!

Kanapki to prawdziwe dzieło sztuki, są proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczają nieograniczone możliwości smakowe. Niezależnie od tego, czy potrzebuję szybkiej przekąski, pożywnego lunchu czy wykwintnej kolacji, kanapka zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Dlatego pomyślałam, że zacznę na blogu cykl: Projekt kanapka, gdzie cyklicznie będę wrzucała pomysły na kanapki, które lubię, które cieszą się popularnością na całym świecie, czy takie za którymi kryje się jakaś historia.

Moją pierwszą propozycją jest Kanapka z pastą z wędzonej makreli. To smak mojego dzieciństwa, to źródło kwasów omega-3, to eksplozja smaków i przede wszystkim, to kanapka na każdą kieszeń.

Jeśli czujesz się zachęcona/y, to przepis na Pastę kanapkową z wędzonej makreli znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 szalotki bananowe lub 1 mała cebula żółta
  • 1 kubek* ziaren kukurydzy mrożonej, świeżej lub z puszki (odcedzonej z zalewy)
  • 2 – 3 ogórki kiszone
  • pęczek koperku lub drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub skyru naturalnego
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • 2 – 3 łyżeczki ulubionej musztardy (użyłam francuskiej)
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkichleb na zakwasie, pumpernikiel lub słone krakersy

    *mój kubek ma 250 ml

Przydatne narzędzia

  • mały garnek
  • sitko
  • deska do krojenia
  • ostry nóż
  • duża miska (najlepiej szklana)
  • folia spożywcza

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Makrelę obierz z ości i podziel na mniejsze kawałki, a na koniec umieść w dużej misce.
  2. Ziarna kukurydzy wrzuć na gotującą się wodę – jeśli są one mrożone to gotuj przez 2 – 3 minuty, zaś świeże gotuj ok 6 minut. Ugotowaną kukurydzę odcedź na sicie i odstaw do przestudzenia.
  3. Jajka ugotowane na twardo, cebulę, ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i dodaj do makreli. Następnie do miski dodaj przestudzone ziarna kukurydzy, posiekane zioła, jogurt, majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko do połączenia się składników i odstaw do lodówki, żeby pasta się przegryzła.
  4. Gotową pastę z wędzonej makreli serwuj z ulubionym pieczywem.