Pesto the besto, czyli makaron z zielonym pesto

Parę lat temu przeczytałam w jakiejś gazecie artykuł o tym, że statystyczny człowiek pomimo dostępu do licznych przepisów, które może znaleźć na blogach, w gazetach, książkach kulinarnych, ect. wybiera ich ok czterdziestu, które powtarza w kółko, przygotowując codzienne posiłki. Po przeczytaniu tego tekstu postanowiłam, że postaram się przez jakiś czas przygotowywać posiłki w sposób, żeby obiady się nie powtarzały. I tak przez dwa lata jedliśmy prawie codziennie inny, unikatowy główny posiłek. A dlaczego prawie? Bo czasami trafiałam na takie przepisy, że grzechem byłoby do nich nie wrócić. I jednym z takich dań jest makaron z zielonym pesto. Przede wszystkim pokochaliśmy je za to, że po prostu jest przepyszne, szybkie w przygotowaniu, a za pomocą dodatków za każdym razem możesz zjeść „coś innego”. W domowym slangu przyjęło się określenie Pesto the besto i tak już zostanie.

W przygotowaniu pesto możesz skorzystać z tego przepisu. Oczywiście orzeszki pinii możesz zamienić na inne orzechy lub pestki, bazylię na coś zielonego, może być natka pietruszki lub rukola, a parmezan jakimkolwiek twardym serem. Możesz wykazać się inwencją twórczą i wykorzystać to co znajdziesz w szafkach kuchennych i swojej lodówce.

Smacznego!

SKŁADNIKI

dla 2 osób

  • 250g dowolnego makaronu (ja użyłam rigatoni)
  • 2-3 łyżki zielonego pesto
  • garść orzeszków piniowych
  • 3-4 łyżki startego sera parmezan
  • 50g boczku pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do garnka wlej 2.5l wody, dodaj łyżkę soli i wstaw do gotowania na dużym ogniu.
  2. Kiedy woda się zagotuje, wsyp makaron do garnka i gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Nie zmniejszaj gazu.
  3. W międzyczasie rozgrzej patelnię i upraż orzeszki pinii. Uprażone przełóż do miseczki.
  4. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
  5. Na dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do dużej miski włóż zielone pesto, 2 łyżki wody z gotowania i wymieszaj wszystko.
  6. Ugotowany makaron odcedź na sitku, przełóż do miski z pesto i wymieszaj wszystko dokładnie.
  7. Rozłóż makaron na dwa talerze, posyp boczkiem, uprażonymi orzeszkami, startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.