Puree z dyni

W końcu ze straganowych skrzynek wylewają się dynie różnej maści, poczynając od rozmiarów i kształtów, poprzez kolory i kończąc na przeznaczeniu. Jedne sprawdzą się jako jesienna dekoracja domu np. jako lampion na Halloween, zaś inne zostaną wykorzystane jako składnik spożywczy. Choć dynia wydaje się być warzywem bardzo niepozornym i nijakim, to jednak ma ogromny potencjał i można przygotować ją na wiele sposobów, ale trzeba do tego podejść umiejętnie.

Dynia wręcz kocha towarzystwo przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, czy kardamon. To połączenie bezbłędnie wykorzystali amerykanie np. w recepturze na Pumpkin pie, które przygotowują na Święto Dziękczynienia, czy w marketingu promującym najsłynniejszą jesienną kawę Pumpkin spice latte.

Innymi dodatkami, które nie zdominują delikatnego smaku dyni, a wręcz go podpiją są: mleczko kokosowe, syrop klonowy, biała czekolada i sok pomarańczowy. Z mleczka kokosowego i dyni można wyczarować obłędnie esencjonalne curry. Z połączenia dyni i soku pomarańczowego wyjdzie przepyszna zupa krem, zaś kombinacja dyni z białą czekoladą będzie idealną bazą ciasteczek, a gofry dyniowe polane sosem klonowym i serwowane z chrupiącym boczkiem kupią każde podniebienie.

Nikt tak jak Włosi nie potrafi wykorzystać dyni w swojej kuchni. Tortellini, ravioli, risotto, gnocchi to tylko część festiwalu włoskich dań wykorzystujących dynię w różnej formie skupienia. Oczywiście prawie wszystkie serwowane z masłem, szałwią i parmezanem, bo to jest połączenie idealne.

Dynię można piec, gotować, marynować, robić z niej lody, przetwarzać na dżemy i chutneye, itd. Mam nadzieję, że skutecznie Cię przekonałam, że warto sięgać po warzywną królową jesieni. Poniżej znajdziesz przepis na Puree dyniowe do przygotowania w dwojaki sposób, z dyni pieczonej w piekarniku lub gotowanej na parze. Ja osobiście wolę wersję pieczoną, bo w moim odczuciu puree wychodzi bardziej esencjonalne. Ale jeśli ktoś nie posiada piekarnika może skorzystać z drugiej wersji. Proszę też zwróć uwagę na to, że w zależności od odmiany dyni, puree może być mniej lub bardziej gęste, co ważne jest w późniejszym zastosowaniu w kuchni.

SKŁADNIKI

Z 1 kg dyni wychodzi około 500g puree

  • dynia (np. Hokkaido, Piżmowa, Muscat de Provence (prowansalska))
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

Przyrządy

  • papier do pieczenia lub garnek do gotowania na parze
  • sitko lub mikser ręczny
  • miska
  • łyżka
  • rękawiczki*

Sposób przygotowania

  1. Dynie najpierw porządnie wyszoruj i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
  2. Umytą dynię przekrój na pół, a każdą połówkę na mniejsze kawałki – najlepiej jakby były tej samej wielkości.
  3. Wybierz jeden z dwóch sposobów przygotowania puree.
    1. Dynia pieczona w piekarniku. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Następnie na blaszce rozłóż papier do pieczenia i rozmieść na nim kawałki dyni skropione oliwą z oliwek. Tak przygotowaną dynię wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 – 40 minut lub do momentu, aż stanie się miękka.
    2. Dynia gotowana na parze. Do dolnej części garnka do gotowania na parze nalej wody i wstaw na średniej mocy palnika do zagotowania. W międzyczasie wyszoruj dynię i osusz. Przekrój ją na pół, a następnie na mniejsze, w miarę równe kawałki. Pokrojoną dynię umieść w górnej części garnka i nałóż pokrywkę. Zmniejsz moc palnika i gotuj dynię ok 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka.
  4. Z upieczonej lub ugotowanej dyni usuń pestki, oraz skórę.
  5. Oczyszczone kawałki przetrzyj przez sito lub zmiksuj mikserem ręcznym na gładką masę**.
  6. Gotowe puree możesz przechowywać w lodówce przez parę dni, albo zamrozić.

    * Do obróbki dyni załóż rękawiczki, ponieważ dynia posiada enzymy trawienne, które mogą podrażnić Ci skórę na dłoniach.

    ** Nawet jeśli zmiksujesz dynię mikserem, to dobrze byłoby przetrzeć ją przez sito dla pewności, że nie ma grudek.

Smacznego!