Pumpkin spice latte, czyli niezbędnik każdej jesieniary

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej jesieni. Po bardzo upalnym lecie miło jest poczuć pierwszy powiew chłodnego powietrza, a w kieszeniach dźwigać kasztany zebrane na jesiennym spacerze. W prawdzie w ciągu dnia jest jeszcze ciepło, za to noce są już chłodne i najwyższa pora wyciągnąć z otchłani szafy cieplejszą pidżamę i wełniane skarpetki. Do łask wracają kocyki i koniecznie zestaw świec. Już od paru lat robię własne na bazie wosku sojowego, do czego bardzo zachęcam, bo te sklepowe na bazie parafiny często powodują u mnie ból głowy. Przepis na domową świecę znajdziesz TUTAJ.

Oczywiście jest to też czas, kiedy w ofercie Starbucksa pojawia się Pumpkin spice latte. Ta jesienna wersja latte jest najpopularniejszym napojem sezonowym w amerykańskiej sieciówce i sprzedała się już w nakładzie ponad 200 milionów kubków. W historii powstania tej kawy nie ma nic nadzwyczajnego, ale z pewnością nikt nie spodziewał się tak ogromnego sukcesu. W 2003 roku w siedzibie Starbucksa zabrał się zespół, który miał opracować nowy produkt. Podczas „burzy mózgów” członkowie zespołu zajadali się ciastem dyniowym i popijali kawą espresso. Taki zestaw lunchowy okazał się być inspiracją do stworzenia nowego smaku kawy i wymyślono latte z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatelowej i goździków. Nowa kawa pod nazwą Fall Harvest Latte bardzo szybko zyskała rzeszę fanów w całych Stanach Zjednoczonych, a następnie na całym świecie, w międzyczasie zmieniając nazwę na Pumpkin spice latte. Początkowo jesienne latte nie zawierało w swoim składzie nawet odrobiny dyni i tak naprawdę, to dopiero od niedawna dynia pojawiła się w składzie tej kawy.

Dziś miłośnicy tego napoju ustawiają się w kolejce, kiedy tylko Starbucks ogłasza wprowadzenie jesiennej wersji latte do sprzedaży. A każda szanująca się jesieniara wrzuca na Instagram zdjęcie z kubkiem tej aromatycznej kawy.

Jeśli chcesz poczuć klimat jesienny jak przystało na prawdziwą jesieniarę, to zapraszam po przepis poniżej.

SKŁADNIKI

porcja na 2 szklanki o pojemności 350 ml

Składniki na syrop

  • 125 ml wody
  • 4 łyżki cukru brązowego lub 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 6 – 7 goździków
  • 6 kapsułek kardamonu (zmiażdżonych)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii

Składniki na latte

  • podwójne espresso lub 100 – 150 ml mocnej kawy
  • 2 – 4 łyżeczki wcześniej przygotowanego syropu (lub do smaku)
  • 300 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego w typie – „barista style”
  • 4 kopiaste łyżeczki puree z dyni
  • bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
  • cynamon do posypania z wierzchu

Potrzebny sprzęt

  • mały wyparzony słoik z zakrętką
  • spieniacz do mleka lub mikser ręczny lub blender ręczny z końcówką rózgi
  • garnuszek do przygotowania syropu
  • garnuszek do podgrzania mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Najpierw przygotuj syrop. Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier i przyprawy. Jeśli używasz laski wanilii to przekrój ją na pół i końcem noża wyskrob ziarenka, które wraz ze strąkami dodaj do wody. Na średniej mocy palnika zagotuj wodę z przyprawami i co chwila mieszając zredukuj płyn, aż syrop stanie się gęsty. Przelej do małego słoika.
  2. Zaparzoną kawę wymieszaj z dowolną ilością aromatycznego syropu.
  3. Następnie spień mleko. Jeśli posiadasz profesjonalny spieniacz to wlej do niego schłodzone mleko i postępuj według instrukcji. Jeśli nie posiadasz, to wlej mleko do garnuszka i podgrzej je do 65°C, a następnie spień mleko za pomocą miksera lub blendera ręcznego z zamontowaną końcówką rózgi. Po ubiciu odstaw garnek z ubitą pianą na ok minutę.
  4. W międzyczasie na dnie szklanek umieść po 2 łyżeczki puree z dyni a następnie wlej spienione mleko. Małym strumieniem wlej kawę z syropem i wykończ wszystko bitą śmietaną. Na koniec posyp zmielonym cynamonem.

    Smacznego!