Zupa Miso

Myśląc o kuchni japońskiej pierwsze co przychodzi mi do głowy, to smak umami pozostający na języku po zjedzeniu zupy miso.

Przygotowana na bazie dashi, pasty miso i zaledwie dwóch lub trzech sezonowych składników (rzodkiew daikon, kapusta pak choi, czy owoce morza) dosłownie w parę minut. Konsumowana przez większość Japończyków przynajmniej raz dziennie. W japońskich hotelach jest stałym punktem w bufecie śniadaniowym. Zaś w USA często serwowana jako przystawka.

Gdybym miała możliwość wyboru ostatniego posiłku skazańca, to własnie zupa miso z dodatkiem tofu, wakame i wykończona drobno posiekanym szczypiorkiem znalazłaby się w tym zestawieniu.

Oto przepis na moją ulubioną zupę.

SKŁADNIKI

  • 250ml dashi
  • 1 łyżeczka suszonego wakame
  • 1-3 łyżeczek pasty miso (najlepiej organic)
  • 80g -100g tofu typu soft lub silken
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • małe sitko metalowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Włóż do małej miski suszone wakame, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na ok 5-10 min, lub postępuj wg instrukcji na opakowaniu. Tofu pokrój w kostkę i odłóż na bok.
  2. Do małego garnka wlej dashi i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Kiedy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień, wrzuć namoczone i odsączone wakame i tofu na 1 minutę. W międzyczasie włóż 1 łyżeczkę pasty dashi do sitka.
  3. Zmniejsz do minimum ogień pod garnkiem. Zanurz sitko z pastą w bulionie i przy pomocy łyżeczki rozpuść pastę miso w gorącym płynie.
  4. Spróbuj! Jeżeli uznasz, że smak jest za mało wyrazisty dodaj kolejną/e łyżeczkę/i pasty miso. Wyłącz ogień pod garnkiem. NIE DOPROWADZAJ ZUPY DO WRZENIA, BO PASTA MISO STRACI SWOJE WARTOŚCI ODŻYWCZE, A SAMA ZUPA SMAK.
  5. Przelej zupę do miseczki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!