Onigiri, czyli japońskie kanapki ryżowe

Za każdym razem kiedy odwiedzałam Japonię Onigiri ratowały mi życie. Te małe, trójkątne kanapeczki to symbol japońskiej kuchni, który można znaleźć w wielu miejscach poczynając od tradycyjnych sklepów spożywczych po nowoczesne supermarkety, czy popularne sieciówki typu 7-Eleven. Wariantów smakowych jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie, a do tego są super szybką i zdecydowanie zdrowszą przekąską dla zabieganego turysty, niż baton czekoladowy.

Zaczął się miesiąc maj a wraz z nim cieplejsze i dłuższe dni, to wiąże się z częstszymi wypadami do parku, czy na wycieczki za miasto. Dlatego pomyślałam, że miłą odmianą naszych koszy piknikowych byłyby japońskie kanapki ryżowe. Onigiri nie dość, że są banalnie proste w przygotowaniu, to jeszcze są pożywne i zwyczajnie pyszne.

W przepisie poniżej znajdziesz trzy propozycje na wypełnienie Onigiri, oraz trzy sposoby na ich zawinięcie. Jeśli miałabym wybierać, to moim faworytem jest kanapka ryżowa z kimchi, ale dwa pozostałe są równie pyszne, a jednym z nich jest tradycyjny tuńczyk z majonezem – od siebie dodałam wasabi, ale nie jest ono wymagane. Pozostałe popularne warianty smakowe to: Shiozake, czyli solony łosoś, Umeboshi (piklowana śliwka), Okaka, czyli płatki tuńczyka (Katsuobushi) wymieszane z sosem sojowym, czy np. Tarako – jest to ikra z dorsza.

Onigiri jest kolejnym dowodem na to, że kuchnia japońska jest wyśmienita, bo jest prosta i głównie opiera się na dobrych jakościowo składnikach, oraz uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

SKŁADNIKI

ok 8 porcji

  • 300 g ryżu krótko ziarnistego np. do sushi
  • 390 ml wody filtrowanej lub mineralnej
  • 3 – 4 arkusze sushi nori
  • miska z wodą

Dodatki

  • 1/2 puszki tuńczyka (najlepszy byłby w formie steku)
  • 1 – 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka wasabi (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku + extra do dekoracji
  • sól morska do smaku
  • kimchi (np. z tego przepisu)
  • przyprawy: sól morska, SHICHIMI TOGARASHI, uprażone nasiona sezamu, lub różnego rodzaju furikake

Przydatne narzędzia

  • garnek 2 litrowy z pokrywką
  • sitko
  • nożyczki
  • foremka do onigiri lub głęboką foremka do ciastek* (moja foremka ma wymiary 7 x 7 x 4 cm)
  • mała łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wypłucz ryż 4 – 5-krotnie za każdym razem zmieniając wodę. Wypłukany ryż umieść w garnku, zalej go 390 ml wody i odstaw na 1h do namoczenia. Po tym czasie ugotuj ryż na małym ogniu, kiedy wchłonie całą wodę odstaw go na bok i nie zdejmuj pokrywki przez kolejne 15 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz, oraz materiały do zrobienia Onigiri.
    • tuńczyka osącz z płynu i wymieszaj go z majonezem, wasabi i szczypiorkiem. Dopraw na koniec solą
    • kimchi odsącz z nadmiaru płynu na sitku
    • arkusze sushi nori podziel na 6 pasków o wymiarach 8 x 18 cm, oraz 2 paski na szerokość ok 5 cm
    • przygotuj dużą miskę z wodą
  3. Przystąp do formowania Onigiri. Zmocz głęboką część foremki w wodzie, a następnie wypełnij ją prawie do połowy ryżem. Małą łyżeczką zrób wgłębienie, które wypełnij ulubionym farszem, na to nałóż kolejną warstwę ryżu i dociśnij wszystko drugim elementem foremki. Następnie wysuń ryżową kanapkę z foremki i zawiń** w pasek nori. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania składników.
  4. Onigiri bez nadzienia. Porcję ugotowanego ryżu (ok 85 – 90 g) wymieszaj z jedną z przypraw wymienionych wyżej w składnikach, a następnie przełóż do zmoczonej wcześniej foremki. Gotowe Onigiri zawiń w nori.
  5. Gotowe kanapki ryżowe serwuj natychmiast udekorowane na szczycie małą ilością farszu, lub zapakuj na wynos np. jako lunch do szkoły, lub pracy albo piknik.

Itadakimasu!

* Foremki do Onigiri bez problemów możesz kupić w sklepach internetowych, które oferują azjatycką żywność, oraz dużych market placeach. Onigiri możesz też formować w dłoniach, ale trzeba nabrać wprawy, bo wbrew pozorom nie jest to takie łatwe. Możesz też użyć wysokiej foremki do wykrawania ciastek i ryż dociskać łyżką.

** Onigiri możesz zawijać na wiele sposobów i każdy jest banalnie prosty, oto trzy najpopularniejsze.

Pierwszy przykład – pasek nori o wymiarach 8 x 18 cm przyłóż krótszym bokiem tuż pod szczytem kanapki i prowadząc pasek w dół zawiń Onigiri i skończ po drugiej stronie. Nadmiar odetnij nożyczkami zaś odstające końce na szczycie zawij wokół brzegów. Jeśli nie będą się trzymały to możesz delikatnie docisnąć je zwilżonymi opuszkami palców.

Drugi sposób – na środku paska nori o wymiarach 8 x 18 cm ułóż Onigiri, że tak powiem na plecach, oraz na takiej wysokości, żeby czubek kanapki odrobinę wystawał ponad pasek. Następnie zawiń jeden koniec paska nori po skosie wokół Onigiri. Tak jak byś chciał/a ubrać kanapkę w szalik. Końce nori zawiń pod spód.

Trzecia metoda i zarazem najprostsza – koniec paska nori szerokiego na 5 cm przyłóż w połowie wysokości kanapki ryżowej, a następnie kierując się w dół zawiń ją kończąc po drugiej stronie. Nadmiar nori odetnij.