Brazylijskie ciasto pomarańczowe

W tym roku pierwsze opady śniegu zaskoczyły wszystkich jak hiszpańska inkwizycja, nikt się ich nie spodziewał, a szczególnie w pierwszych dniach grudnia. Strasznie rozbawiła mnie historia grupy Anglików, którzy z powodu intensywnych opadów śniegu utknęli na weekend w najwyżej położonym w Anglii pubie na zawrotnej wysokości 528 m nad poziomem morza. Na szczęście nikt nie ucierpiał i jak przystało na prawdziwych Anglików, wręcz całą sytuację przekuli w dobrą zabawę, grając w gry i oglądając filmy. Moim zdaniem ta historia jest idealnym materiałem na film, z tym, że ja wplotłabym wątek morderstwa, coś na styl „Morderstwa w orient expressie”.

Ale wracając do śniegu i początku grudnia, to najwyższy czas zacząć odliczanie do świąt. Na blogu znajdziecie przepisy z zeszłego roku na zakwas buraczany i kruche, korzenne pierniczki. Zaś dziś dzielę się kolejnym świątecznym przepisem, czyli obłędnie pomarańczowym i wilgotnym Brazylijskim ciastem pomarańczowym. Teraz, kiedy zaczyna się sezon na pomarańcze, to ciasto smakuje najlepiej i idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę, bo grudzień to zapach choinki i cytrusów. A jak nie czujesz jeszcze atmosfery świąt, to zabierz się za pieczenie Brazylijskiego ciasta pomarańczowego w rytm świątecznej play listy – TU podrzucam link do mojej na Spotify.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka w rozmiarze L
  • 100 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 średnie pomarańcze Eco
  • 260 g mąki pszennej do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Narzędzia

  • blaszka do pieczenia (ja użyłam kwadratowej o rozmiarze 23×23 mierzonej od góry)
  • papier do pieczenia
  • dwie miski
  • sitko
  • mikser ręczny
  • blender
  • szpatułka do mieszania
  • tarka do ścierania skórki pomarańczy lub obieraczka do warzyw
  • pędzelek do lukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Włącz piekarnik na 180℃ funkcja góra – dół, lub 160℃ z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.
  2. Najpierw przygotuj pomarańcze. Wyszoruj skórkę porządnie i osusz ręcznikiem, następnie zetrzyj z jednej pomarańczy skórkę (tylko pomarańczową część) na tarce lub przy pomocy obieraczki do warzyw i wrzuć do blendera. Pozostałe pomarańcze obierz z białej skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Zblenduj miąższ ze skórką na aksamitną masę i odstaw na bok.
  3. Do jednej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
  4. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, szczyptę soli i ucieraj przy pomocy miksera do uzyskania puszystej białej masy. Do ubitych jajek dodaj olej i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników, a następnie odmierz ok 230 – 250 ml zblendowanych pomarańczy i dodaj do masy. Ponownie na wolnych obrotach wymieszaj wszystko, tylko do połączenia się składników. Teraz w dwóch partiach dodaj suche składniki do mokrych i przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj wszystko, tylko do połączenia się składników.
  5. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i piecz ok 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i taką ilością gorącej wody, żeby lukier miał konsystencję gęstej śmietany. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto polukruj przy pomocy pędzelka i odstaw do kompletnego wystudzenia.

Bom apetite!