Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. My raczyliśmy się już m.in. kompotem truskawkowym, truskawkowym smoothie, czy truskawkami gniecionymi widelcem, wymieszanymi z jogurtem naturalnym, zaś totalnym odkryciem tego sezonu jest Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami.

Ostatnio przeglądając magazyn kulinarny Waitrose (gazeta wydawana przez sieć supermarketów o tej samej nazwie w UK) znalazłam przepis na Tartę z serkiem mascarpone, lemon curdem i truskawkami. Pomyślałam, że przepis jest godny uwagi i warto go wypróbować. Po jej zrobieniu nastąpił big bang! Jest to najpyszniejsza tarta owocowa, jaką dane mi było jeść od lat. Lekkość i kwaskowatość kremu cytrynowego, połączone z orzeźwiającym smakiem truskawek, zwieńczone słodkością pokruszonych bezików. Czy to nie brzmi idealnie? Jednak nie ma tak różowo, jest jedno ALE. Żeby doznać tej letniej rozkoszy na podniebieniu trzeba swoje odczekać. Najpierw musisz poczekać, aż spód tarty ostygnie, ale to nic, bo to trwa może z godzinę. Później musisz odczekać parę godzin, żeby krem się schłodził w lodówce. Jednak zapewniam Cię, że „gra jest warta świeczki”.

Pomimo, iż zrobienie tarty pochłania trochę czasu, to jest to najprostszy deser do wykonania, z którym poradzi sobie nawet raczkująca osoba w kuchni. W przepisie znajdziesz instrukcję jak przygotować kruche ciasto, jako spód tarty, oraz sposób, żeby brzegi ciasta nie opadły w trakcie pieczenia.

Czy istnieje bardziej letni deser, niż ta tarta? Chyba nie. Czy jest to deser, który pokochasz Ty i cała twoja rodzina? Zdecydowanie tak! Po przepis na tartę zapraszam poniżej.

SKŁADNIKI

Składniki na spód tarty

  • 180g mąki pszennej ( np. typ 450, lub 500)
  • 100g masła (zimnego z lodówki pokrojonego w kostkę 1,5cm x 1,5cm)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • wałek
  • forma do tarty (moja miała 20cm średnicy)
  • 1 kg (grochu, fasoli, itp.)

Składniki na krem cytrynowy

  • 100g serka mascarpone
  • 100g jogurtu greckiego*
  • 140g lemon curdu (z tego przepisu)

Dodatki do tarty

  • 300 – 400g truskawek
  • parę bezików (opcjonalnie)
  • listki mięty (opcjonalnie)

Sposób wykonania

  1. Najpierw przygotuj spód tarty. Umieść w misie miksera przesianą mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier, sól i jajko. Przy pomocy płaskiego mieszadła zagnieć ciasto. Kiedy ciasto będzie plastyczną bryłą uformuj kulę i na koniec spłaszcz – łatwiej będzie się rozwałkowywało – owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki, żeby się schłodziło minimum przez 30 min. Jeśli nie masz miksera możesz zagnieść ciasto dłońmi. Zrób to najszybciej jak potrafisz, żeby nie rozgrzewać za bardzo ciasta.
  2. Kiedy ciasto się schłodzi, wyjmij je z lodówki i rozwałkuj je na grubość 3 – 4 mm miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieś do formy i dokładnie dociśnij do brzegów formy. Nadmiar ciasta usuń wałkiem. Umieść wałek na szczycie formy i „przewałkuj”. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem w paru miejscach. Następnie zgnieć arkusz papieru w kulę w celu zmiękczenia go. Rozprostuj papier i wyłóż na ciasto. Wysyp na papier tyle grochu lub fasoli, żeby ziarna wypełniły całą formę. Dzięki temu zabiegowi, brzegi ciasta nie opadną w trakcie pieczenia. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na czas, rozgrzania piekarnika.
  3. Piekarnik nastaw na 180°C, kiedy się rozgrzeje włóż do niego formę z ciastem bezpośrednio z lodówki. Piecz przez 20 min. Po tym czasie usuń papier z ziarnami** i dopiecz ciasto do zarumienienia (ok. 10 – 15 min). Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie. Odstaw na bok do wystudzenia.
  4. Kiedy spód tarty będzie kompletnie ostudzony, przygotuj krem. W misce umieść wszystkie składniki kremu, czyli serek mascarpone, jogurt grecki i lemon curd. Przy pomocy miksera ubij składniki na puszysta masę – nie powinno to trwać długo. Następnie wypełnij ubitym kremem kruche ciasto, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
  5. Tuż przed podaniem wyjmij tartę z formy na paterę, na wierzch wyłóż truskawki przekrojone na pół lub w ćwiartki.
  6. Tartę możesz udekorować listkami mięty, pokruszonymi bezikami lub posypać cukrem pudrem.
  7. Tartę przechowuj w lodówce.

Smacznego!

*Jogurt grecki powinien być bardzo gęsty i mieć stałą konsystencję. Szczególnie polecam markę Total.

**Po wystygnięciu ziarna przesyp do słoika, lub innego pudełeczka i przechowuj do ponownych użyć.