Zupa z czerwoną soczewicą, pomidorami i serem halloumi

Zupy miłuję całym sercem. W moim rodzinnym domu zupa to must have codziennego menu i choć może nie być drugiego dania, to zawsze można liczyć na talerz gorącej i aromatycznej zupy. Szczególnie doceniam zupy w czasie, kiedy wraca się do domu zziębniętym, gdy na zewnątrz plucha, a wiatr urywa głowę. Ale jeszcze bardziej cenię sobie takie zupy, które przygotowuje się dosłownie w chwilę.

Dziś przychodzę z przepisem na zupę z czerwoną soczewicą i pomidorami (najlepiej sprawdzi się tu domowy przecier pomidorowy, ale pomidory w puszce, czy passata też będą ok). Zupę przygotowuje się w tempie ekspresowym, a dzięki dodatkom, które tu odgrywają kluczową rolę, za każdym razem można osiągnąć niebanalny efekt końcowy. Jednego dnia dzięki oliwkom i serowi halloumi może być to zupa w stylu greckim, zaś innym razem dzięki dodaniu kiełbaski chorizo i słodkiej papryki będzie zupą w stylu hiszpańskim, wszystko zależy od Twojej kreatywności.

Jeśli jesteś miłośnikiem zup, a nie lubisz lub nie masz czasu na gotowanie, to zapewniam Cię, że ten przepis jest idealny dla Ciebie!

SKŁADNIKI

dla 4 głodnych osób lub 8 jako przystawka

  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 kubek (ok. 200g czerwonej soczewicy)
  • 3 kubki wody lub bulionu warzywnego
  • 600- 800g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego), pomidorów w puszce lub passaty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • szczypta cayenne pepper lub chili
  • sól, pieprz (wg uznania)
  • sok z cytryny (wg uznania)

Dodatki

  • czarne oliwki
  • ser halloumi
  • czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • czerwona słodka papryka
  • chorizo
  • oliwa smakowa (ja użyłam z dodatkiem chili dla podkręcenia ostrości)

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek obierz i drobno posiekaj, marchewki obierz i pokrój w grubsze krążki, zaś soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą i odsącz z nadmiaru wody.
  2. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i marchew, kiedy cebula się zeszkli dodaj czosnek. Smaż wszystko przez pół minuty, po czym dodaj soczewicę. Wymieszaj wszystko, dodaj wodę* lub bulion, pół łyżeczki soli i liść laurowy. Zmniejsz gaz i gotuj soczewicę al dente. U mnie to było ok. 10 minut.
  3. Po tym czasie dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier i przyprawy. Wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne 10 – 15 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  4. Serwuj na gorąco z dodatkami. Całe danie możesz na koniec skropić ulubioną oliwą smakową.

Smacznego!

* Wody powinno być tyle, żeby przykryła soczewicę.

Zupa wyjdzie dość gęsta, jeśli wolisz rzadszą, to po prostu dodaj więcej wody lub bulionu.

To danie powstało na bazie receptury, którą otrzymałam od szwagierki mojego męża. Dzięki Ala 😊.