Cilbir, czyli jajka po turecku

Cilbir, czyli jajka po turecku zawojowały sferę kulinarną w ekspresowym tempie i nie odpuszcza. A ja się temu wcale nie dziwię, bo to tureckie danie jest po prostu pyszne. Wprawdzie dłuższy czas nie byłam przekonana do niego, ze względu na konsystencję. Połączenie jogurtu i jajek nie bardzo do mnie przemawiało, bo to miękkie i to miękkie, a ja nie przepadam kiedy za przeproszeniem – potrawa nie ma kształtu, ale stwierdziłam raz się żyję i jedziemy z tymi jajkami! Dziś biję się w pierś, dlaczego tak długo się opierałam?

Połączenie smaków w tym daniu jest idealne, a chrupiący dodatek w postaci pieczywa stawia kropki nad wszystkimi i w słowie Cilbir. Do tego jest to idealne śniadanie białkowo – tłuszczowe, które syci na długo i spokojnie bez podjadania można wytrzymać do pory lunchowej.

Więc jeśli nigdy nie próbowałaś/eś jajek po turecku, to gorąco zachęcam do ich przygotowania i ostrzegam, że z pewnością zakochasz się w tej tureckiej potrawie. A przepis znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

porcja dla 1 osoby

  • 750 ml – 1 litr wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 – 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 25 – 30 g masła prawdziwego
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • szczypta pieprz cayenne
  • szczypta płatków chilli
  • 2 jajka
  • ulubione zioła do wykończenia – ja użyłam szczypiorku
  • chrupiące pieczywo do serwowania

Przydatne narzędzia

  • mały garnek
  • rondelek
  • miska
  • praska do czosnku
  • małe sitko
  • łyżka cedzakowa
  • talerzyk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką octu i 1 łyżeczką soli. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum, tak żeby woda tylko pyrkotała. Na sitko wbij jajko*, a następnie delikatnie przelej je do pyrkającej wody**, wcześniej robiąc wir za pomocą łyżki. Gotuj jajko ok 3 – 3,5 minut, a gotowe delikatnie wyłów łyżką cedzakową i przełóż na talerzyk.
  2. W międzyczasie w garnuszku na małym ogniu podgrzej masło, kiedy się delikatnie zarumieni dodaj przyprawy (wędzoną paprykę, pieprz cayenne i płatki chilli) i wymieszaj wszystko, a po chwili zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  3. Jogurt wymieszaj z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, skórką z cytryny (opcjonalnie) i sokiem z cytryny.
  4. Jogurtowy sos wyłóż na głęboki talerz, na jogurcie ułóż wcześniej ugotowane jajka w koszulkach i polej wszystko masłem z przyprawami.
  5. Gotowe danie posyp ulubionymi ziołami i serwuj z pieczywem.

Afiyet olsun!

* Sposób ten pozwoli oddzielić najrzadsze białko od reszty, co przełoży się na ładniejszy kształt gotowego jajka.

** Woda powinna „mrugać”, a nie bulgotać, bo uzyskamy gotowaną jajecznicę a nie jajko w koszulce.