Prawn linguine, czyli mój ulubiony makaron z krewetkami na lato

Gdybym miała z kuchni włoskiej wybrać tylko jedno danie z makaronem, to miałabym małą zagwozdkę, bo musiałabym dokonać wyboru pomiędzy Prawn linguine a Pasta puttanesca. Obie pasty uwielbiam i bardzo często pojawiają się w moim menu. Choć muszę przyznać, że makaron z krewetkami częściej przygotowuje w sezonie letnim, a szczególnie w upały, bo danie jest lekkie i szybkie w przygotowaniu.

Tak swoją drogą, z tym daniem związana jest pewna anegdota, jak to zostałam Einsteinem kulinarnym, a przynajmniej tak myślałam do czasu. Otóż zanim rozsmakowałam się w Prawn linguine, to najpierw zajadałam się krewetkami po hiszpańsku z czosnkiem, masełkiem i pomidorkami z przepisu z Kwestii smaku. Pewnego dnia wpadłam na pomysł, żeby masełko wymienić na oliwę z oliwek, świeżą kolendrę na natkę pietruszki, zaś limonkę na cytrynę, do tego dodać spaghetti i voila, mamy przepyszny makaron z krewetkami. I tak pławiłam się w tej swojej samozajebistości, aż do czasu kiedy to wujek google zaproponował mi przepis na Linguine con gamberi – czyli oryginalny włoski przepis na makaron z krewetkami. Przełknęłam czarę goryczy, że jednak nie jestem taka odkrywcza, poprawiłam koronę i poszłam przed siebie 😉.

Jeśli masz ochotę na szybki i smaczny obiad, to zapraszam po przepis poniżej.

SKŁADNIKI

dla 2 osób

  • 200 g makaronu linguine lub spaghetti
  • 150 g obranych krewetek (krewetki powinny być surowe, mogą być świeże* lub mrożone)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 z ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili – ja użyłam bird’s eye chili
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 1/4 kubka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • ser parmezan (opcjonalnie)** do posypania
  • duża patelnia

Sposób przygotowania

  1. Krewetki opłucz i osusz, czosnek i chili posiekaj, z połówki cytryny zetrzyj skórkę. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na połówki.
  2. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj łyżkę soli i zagotuj na dużym ogniu.
  3. W czasie kiedy woda gotuje się na makaron, na dużej patelni podsmaż czosnek i chili z 3 – 4 łyżkami oliwy na bardzo małym ogniu. Chodzi o to, żeby czosnek i chili uwolniły olejki eteryczne, ale jednocześnie się nie przypaliły.
  4. Do garnka z gotują się wodą dodaj makaron i zmniejsz moc palnika na średni. Gotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  5. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu, na patelnię wrzuć krewetki i zwiększ moc palnika. Po 2 minutach dodaj pomidorki i natkę pietruszki.
  6. Ugotowany makaron odcedź zachowując 1/3 szklankę wody z gotowania.
  7. Makaron wrzuć na patelnię, dodaj świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli, skórkę z cytryny i wyciśnij sok, oraz 2 – 3 łyżki wody z gotowania – wszystko wymieszaj.
  8. Serwuj z tartym parmezanem** i białym winem z cytrusową nutą.


    * Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek, to nie wyrzucaj główek po ich obraniu. Dodaj je na patelnię w punkcie trzecim i usuń z patelni tuż przed dodaniem makaronu.
    ** Ogólnie przyjęta jest zasada, że do owoców morza nie dodaje się serów typu parmezan, ale jeśli ktoś w domowym zaciszu posypie swój makaron z krewetkami parmezanem to nie stanie przed sądem 😉