Pappardelle z kremowym sosem szpinakowym

Tak pięknej wiosennej aury na wyspie nie pamiętają najstarsi górale 😉. Po długich, ciemnych i mokrych tygodniach do Anglii w końcu dotarło słońce i wszystko wskazuje na to, że zostanie z nami na dłużej. A przed nami maj, czyli najpiękniejszy miesiąc w roku. Powoli w powietrzu czuć zapach bzu, trawnik pokrył się stokrotkami, niepostrzeżenie dzień stał się długi, wszystko rozkwita, ptaki śpiewają coraz głośniej i wszyscy jakoś tak życzliwsi są dla siebie.

Piękna pogoda i długi dzień zachęcają do większej aktywności na świeżym powietrzu, a co za tym idzie nie będzie nam się chciało stać w kuchni i gotować wielo-daniowych obiadów. Dlatego dziś przychodzę z propozycją szybkiego obiadu, a mianowicie Pappardelle z kremowym sosem szpinakowym. Może określenie kremowy nie kojarzyć się z lekkością, ale dodatek szpinaku, chilli i natki pietruszki równoważy smak. A kiedy dodatkiem do makaronu będzie mieszanka różnych sałat skropionych oliwą i sosem balsamicznych, to wychodzi przepyszny i szybki obiad, idealny na wiosenno-letnie popołudnia. Czego chcieć więcej, no chyba tylko lampki ulubionego wina. Chwilo trwaj, jesteś piękna!

Po przepis na pyszny makaron pappardelle ze szpinakiem zapraszam poniżej.

SKŁADNIKI

porcja dla 2 osób

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 100 g liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • szczypta posiekanej papryczki chilli
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 – 3 łyżki serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • garnek 3 – 4l
  • duża patelnia

Dodatki

  • 2 łyżki parmezanu
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. W garnku zagotuj 2 litry wody z łyżką soli i ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Od czasu do czasu zamieszaj w garnku, żeby makaron nie przywarł do dna garnka.
  2. W międzyczasie posiekaj ząbki czosnku, zaś liście szpinaku opłucz, osusz i jeśli są duże pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Na patelnię wylej oliwę z oliwek i dodaj posiekany czosnek, garść natki pietruszki oraz papryczkę chili, wszystko podgrzewaj na średniej mocy palnika. Kiedy czosnek zacznie „pachnieć” dodaj szpinak, wymieszaj wszystko razem i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Następnie dodaj mascarpone, śmietankę, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj wszystko. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj sos co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj 2 – 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Spróbuj sos i wg uznania dodaj soli i pieprzu*.
  4. Ugotowany makaron odcedź na sitku (zachowaj pół kubka wody z gotowania**) i dodaj do sosu. Dodaj również garść natki pietruszki i delikatnie wszystko wymieszaj.
  5. Gotowy makaron rozłóż na dwa talerze i na wierzchu posyp parmezanem.

Buon Appetito!

* Pamiętaj, że makaron gotuje się w osolonej wodzie i na koniec dodasz parmezan, który też jest słony!

** Jeśli sos będzie za gęsty dodaj 2 – 3 łyżki wody pozostałej po makaronie.