Oliwa bazyliowa

Czy da się przygotować oliwę smakową w przysłowiowe 5 minut? Odpowiedź brzmi – DA SIĘ! Tak więc zapomnij o tygodniach macerowania ziół w oliwie, co w rezultacie kończy się porażką – bo nie przykryłaś ziół oliwą i na tej pół milimetrowej łodyżce wystające ponad powierzchnię prędzej wyrosła Ci pleśń, niż oliwa przeszła smakiem zielska. Zaś miliony monet, które wydawałaś na oliwę aromatyzowaną wydaj na siebie, zaszalej i kup sobie „waciki” ;)

Dziś pokażę Ci łatwy sposób na przygotowanie oliwy bazyliowej w parę minut. Jedynie czego będziesz potrzebować to pokaźnego pęczka ziół (w tym przypadku bazylii, ale możesz wykorzystać dowolne, takie jakie lubisz), oraz dobrej jakościowo oliwy. Gotową oliwą polewaj pizzę, sałatki a nawet siebie ponieważ dobra jakościowo oliwa z oliwek extra virgin jest bogata w polifenole, czyli antyoxydanty, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę.

SKŁADNIKI

  • spory pęczek bazylii (min. 60g listków i łodyżek*)
  • 200ml dobrej jakościowo oliwy z oliwek extra virgin
  • miska duża
  • miska mała
  • garnek
  • mikser ręczny lub moździerz**
  • drobne sitko lub gaza
  • termometr cukierniczy (opcjonalnie)
  • czysta butelka z zamknięciem

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce umieść liście i łodyżki bazylii oraz oliwę i zblenduj wszystko na gładko. Następnie umieść miskę na garnku i w kąpieli wodnej podgrzej zblendowaną bazylię z oliwą do maksymalnie 50°C. Możesz posłużyć się termometrem cukierniczym, jeśli go nie posiadasz użyj palca. Oliwa powinna być ciepła, ale nie powinna parzyć w palec.
  2. Podgrzaną oliwę odstaw na blat na ok. 10 min. Następnie przelej wszystko przez bardzo drobne sitko lub gazę do mniejszej miski i poczekaj aż ostygnie. Resztki z bazylii możesz wykorzystać do przygotowania pesto*** lub wyrzuć.
  3. Ostudzoną oliwę przelej do czystej i suchej butelki z korkiem. Przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu. Możesz wrzucić do butelki parę ząbków czosnku lekko zmiażdżonych, które puszczą aromat i będziesz miała oliwę bazyliowo-czosnkową.

* Im więcej bazylii użyjesz, tym olej będzie bardziej aromatyczny.

** Jeśli nie masz miksera ręcznego możesz bazylię utrzeć z oliwą w moździerzu i dalej postępuj jak w przepisie.

*** Pesto z resztek będzie średnie jakościowo, ponieważ cały aromat z bazylii został w oliwie, ale jest to sposób na ich wykorzystanie.