Bruschetta z pomidorami i bazylią

Swego czasu w magazynie kulinarnym Kuchnia cyklicznie pojawiała się rubryka pod nazwą „Gotuj – Liga mistrzów”, w której były prezentowane sylwetki polskich szefów kuchni, oraz wywiady z nimi. Jedną z form wywiadu był kwestionariusz kulinarny, w którym redaktor zaczynał zdanie, a rozmówca miał je dokończyć. Jednym z takich zdań było – w mojej lodówce znajdziesz na pewno i tu szefowie kuchni zwięźle kończyli, mówiąc masło, sardynki, wino, jajka, itp. Gdybym ja miała dokończyć to zdanie, to bez wahania powiedziałabym pomidor i nie chodzi mi o grę z dzieciństwa 😉

Pomidory są podstawą mojej egzystencji i nie przesadzę jeśli powiem, że w moich żyłach płynie pomidorowy miąższ. Na kuchennym blacie zawsze stoi miska z pomidorami, a w zapasach nigdy nie może zabraknąć pomidorów w puszce, co poniekąd uratowało nas na początku pandemii. Niestety ubolewam nad tym, że mieszkając w Londynie ciężko jest tu znaleźć bardzo dobre pomidory, tym bardziej, że pamiętam pomidory malinowe mojej babci, które zjadałam prosto z krzaczka jak jabłka. Pamiętam też, że gdy padał deszcz, babcia suszyła pranie w szklarni i wieczorem zasypiałam pod pościelą pachnącą szypułkami pomidorów.

Jako, że sezon pomidorowy trwa w najlepsze, a do tego żar leje się z nieba, więc dziś proponuję klasyka włoskich przystawek, czyli Bruschettę z pomidorami i bazylią. Do przygotowania bruschetty potrzebujesz jedynie chleba, ulubione pomidory i dodatki takie jak oliwa i listki bazylii. Czy to nie brzmi jak idealny lunch na upały?

Po dokładny przepis zapraszam poniżej.

SKŁADNIKI

dla 1 osoby

  • 3 – 4 kromki chleba (polecam dowolny chleb na zakwasie, może być np. z tego, albo z tego przepisu)
  • 2 duże lub 3 średnie ulubione pomidory
  • garść liści bazylii
  • 1 lub 2 ząbki czosnku (drugi ząbek opcjonalnie)
  • sól (wg uznania)
  • pieprz (wg uznania)
  • oliwa z oliwek extra virgin (wg uznania)
  • ocet balsamiczny (wg uznania)
  • patelnia grillowa*

Sposób przygotowania

  1. Na patelnię wylej 1 łyżkę oliwy i rozprowadź ją po powierzchni. Rozgrzej porządnie patelnię i podsmaż kromki chleba z obydwu stron, aż się zarumienią**.
  2. W międzyczasie pokrój drobno pomidora, dodaj garść liści bazylii, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie) i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Jeszcze ciepłe, utostowane kromki chleba przetrzyj ząbkiem czosnku przeciętym na pół wzdłuż, ułóż kromki na talerzu i na wierzchu wyłóż pomidory. Na koniec polej bruschette odrobiną soku, który wypłynął z pomidorów. Serwuj natychmiast po przygotowaniu.

Buon Appetito!

* Jeśli nie posiadasz patelni grillowej możesz użyć każdej innej.

** Żeby kromki się dobrze przyrumieniły i był dobrze widoczny ślad od żeberek patelni grillowej dociśnij je w takcie opiekania od góry np. kokilkiem.