Najprostsze ciasto ze śliwkami

Nie jestem fanką ciast ociekających budyniem i słodkimi kremami. Dla mnie deser musi być prosty, nie za słodki i najlepiej z dodatkiem owoców. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto proste i umiarkowanie słodko-kwaśne, aż pewnego dnia w czeluściach biblioteki w domu rodzinnym wygrzebałam książkę Jana Czernikowskiego Ciasta, ciastka i ciasteczka z lat 90. W książce pod numerem 44 mieści się przepis na Placek kruchy z owocami. O ile zdecydowanie nie jest to ciasto kruche, a bardziej biszkoptowe, to bardzo przypadło mi do gustu, szczególnie w połączeniu z kwaśnymi śliwkami. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę i co najważniejsze – zawsze wychodzi!

Przepis na najprostsze ciasto na świecie znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 100g cukru
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka w rozmiarze L, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6-9 śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru brązowego
  • forma do pieczenia (ja użyłam 23×23 cm)
  • papier do pieczenia
  • 2 większe miski
  • mikser ręczny

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj śliwki i formę do pieczenia. Śliwki umyj i osusz, następnie przekrój na pół i usuń pestki. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C, lub 160°C z termoobiegiem.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i 100g cukru. Ubijaj wszystko do momentu, kiedy cukier się rozpuści a masa podwoi swoją objętość, oraz będzie lśniąca i puszysta.
  4. W drugiej misce ubij masło – powinno być białe i puszyste, następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj wszystko na zwolnionych obrotach miksera, do połączenia się składników.
  5. Do ubitego masła z mąką i proszkiem dodaj puszystą masę jajeczną i na bardzo wolnych obrotach miksera połącz wszystko ze sobą.
  6. Ciasto wylej na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną papierem i rozprowadź ją równomiernie – nie będzie go dużo, ale tak ma być. Na wierzchu ciasta poukładaj śliwki (NIE wciskaj ich w ciasto) skórką do dołu. Zagłębienia śliwek posyp szczyptą cynamonu i brązowego cukru.
  7. Wstaw formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 min. Ciasto będzie gotowe kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Jeśli ciasto zacznie rumienić się za bardzo, zmniejsz temperaturę o parę stopni.

Smacznego!