Nie jestem fanką ciast ociekających budyniem i słodkimi kremami. Dla mnie deser musi być prosty, nie za słodki i najlepiej z dodatkiem owoców. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto proste i umiarkowanie słodko-kwaśne, aż pewnego dnia w czeluściach biblioteki w domu rodzinnym wygrzebałam książkę Jana Czernikowskiego Ciasta, ciastka i ciasteczka z lat 90. W książce pod numerem 44 mieści się przepis na Placek kruchy z owocami. O ile zdecydowanie nie jest to ciasto kruche, a bardziej biszkoptowe, to bardzo przypadło mi do gustu, szczególnie w połączeniu z kwaśnymi śliwkami. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę i co najważniejsze – zawsze wychodzi!
Przepis na najprostsze ciasto na świecie znajdziesz poniżej.
SKŁADNIKI
- 150g mąki pszennej tortowej
- 100g cukru
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka w rozmiarze L, w temperaturze pokojowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6-9 śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżeczki cukru brązowego
- forma do pieczenia (ja użyłam 23×23 cm)
- papier do pieczenia
- 2 większe miski
- mikser ręczny
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj śliwki i formę do pieczenia. Śliwki umyj i osusz, następnie przekrój na pół i usuń pestki. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, lub 160°C z termoobiegiem.
- Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i 100g cukru. Ubijaj wszystko do momentu, kiedy cukier się rozpuści a masa podwoi swoją objętość, oraz będzie lśniąca i puszysta.
- W drugiej misce ubij masło – powinno być białe i puszyste, następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj wszystko na zwolnionych obrotach miksera, do połączenia się składników.
- Do ubitego masła z mąką i proszkiem dodaj puszystą masę jajeczną i na bardzo wolnych obrotach miksera połącz wszystko ze sobą.
- Ciasto wylej na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną papierem i rozprowadź ją równomiernie – nie będzie go dużo, ale tak ma być. Na wierzchu ciasta poukładaj śliwki (NIE wciskaj ich w ciasto) skórką do dołu. Zagłębienia śliwek posyp szczyptą cynamonu i brązowego cukru.
- Wstaw formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 min. Ciasto będzie gotowe kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Jeśli ciasto zacznie rumienić się za bardzo, zmniejsz temperaturę o parę stopni.
Smacznego!