Hola amigo!
Był przedsmak kuchni japońskiej, to teraz pora na kuchnię meksykańską. Dziś przychodzę do Ciebie z klasycznym street foodem, oraz gwiazdą festynów i imprez na świeżym powietrzu. Tacos! Bo o nim mowa to nic innego jak placek tortilli wypełniony np. grillowanym mięsem, owocami morza, czy w wersji wegetariańskiej grillowanymi warzywami i polany salsą. Koniecznie jedzony palcami, bez użycia sztućców!
Poniżej zaprezentuję Ci przepis na „Fish tacos”, czyli tortilla serwowana ze smażoną rybą, surówką z kapusty czerwonej i sosem chipotle. To co charakteryzuje to danie, to dodatek wędzonej papryki do ryby i pasty chipotle do sosu majonezowo-jogurtowego. Wiem, że może nie łatwo będzie upolować stacjonarnie pastę chipotle, ale poszukaj w internecie, albo w sklepach typu kuchnie świata. Ten mały dodatek do sosu przeniesie Cię wprost na ulice Meksyku.
Czytając listę składników nie przeraź się ich ilością, gdyż fish tacos samo w sobie jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybsze w konsumowaniu. I uważaj, bo strasznie uzależnia ;)
Pomysł na przepis pochodzi z książki „Real Mexican Food” Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham.
SKŁADNIKI
Porcja dla 2 osób
Sos chipotle
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 3-5 łyżeczek pasty chipotle
Ryba
- filet z białej ryby ( ja użyłam dorsza) 400g – 500g
- 1 kubek mąki pszennej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki lub pół na pół z czerwona papryką
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 kubek wody gazowanej schłodzonej
- 1l oleju roślinnego do smażenia (np. rzepakowy)
Surówka
- 1/4 główki małej kapusty czerwonej
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 jabłko słodko-kwaśne
- 1/3 kubka posiekanej kolendry
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól i pieprz wg uznania
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Do serwowania
- małe tortille o średnicy ok. 15cm
- limonki pokrojone w ćwiartki
- posiekana świeża kolendra
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodaj pastę chipotle wg uznania, wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki. Wyjmij przed podaniem dania.
- Umyty filet rybny pokrój w poprzek na kawałki grubości kciuka. Skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki. Następnie przygotuj ciasto, w którym będziesz obtaczać kawałki ryby przed smażeniem. Do miski wsyp mąkę, przyprawy, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Teraz powoli dolewaj wodę jednocześnie mieszając. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wstaw do lodówki, żeby ciasto odpoczęło i schłodziło się, w czasie przygotowywania surówki.
- Poszatkuj drobno kapustę i wrzuć do miski, w której wymieszasz resztę składników surówki. Cebule przekrój na pół i pokrój w piórka, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, jabłko umyj i nieobrane pokrój w plastry, a każdy plaster w słupki i wrzuć to wszystko do miski z kapustą. Dodaj posiekana kolendrę, polej oliwą z oliwek, dodaj sól, pieprz, ocet winny i wymieszaj. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
- Wlej olej do głębokiego naczynia (powinien sięgać ok. 3cm wysokości od dna) i podgrzej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Wyjmij z lodówki rybę i ciasto. Pojedynczo maczaj kawałki ryby w cieście i ostrożnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż jednocześnie po 2 – 3 kawałki, obracając aż się zarumienią. Nie powinno to trwać dłużnej niż 4 min. Usmażone przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z oleju. W międzyczasie włącz piekarnik i nagrzej go do 150 stopni Celsjusza. Tuż przed podaniem podgrzej tortille przez 1-2 minuty i przechowuj je w cieple, np. w naczyniu wyłożonym świeżą ściereczką i przykryj kolejną. Ściereczki możesz podgrzać razem z tortillami.
- Serwuj wszystkie składniki dania osobno. Każdy sam będzie sobie składał fish tacos w ulubionych proporcjach.
- Na talerzu połóż tortillę, na środku surówkę, na niej kawałki ryby. Polej to wszystko sosem chipotle, wyciśnij sok z limonki i posyp świeżo posiekaną kolendrą i wcinaj. Enjoy!