Hiszpańska tortilla – czyli omlet z jajek, ziemniaków i cebuli.

Mój romans z kuchnią hiszpańską można powiedzieć ma status -skomplikowany. Mogłoby się wydawać, że z pozoru proste danie Papatas bravas może być tak niesmaczne, że nawet z nim do mnie nie podchodź. I to nie jest tak, że jestem wybredna, albo zjadłam raz, nie podpasowało mi i od razu krytykuję. Nic z tych rzeczy. Jestem osobą, której jak coś nie smakuje, to próbuję do tej pory, aż jej to zasmakuje. Jednak za każdym razem będąc w Hiszpanii i próbując Papatas bravas dostawałam ziemniaczaną breję zalaną toną tłuszczu i choć bardzo bym chciała, to tu miłości chyba nie będzie. Choć nie zarzekam się, że będę w tym wytrwała ;)

Ale są takie dania kuchni hiszpańskiej, które od pierwszego kęsa skradły moje serce. Pyszna Paella de marisco, czyli ryż z owocami morza, Gazpacho – zupa pomidorowa serwowana na zimno, czy Tortilla de patatas, czyli omlet jajeczny z ziemniakami i to właśnie hiszpańska tortilla będzie gwiazdą dzisiejszego wpisu.

Tortilla hiszpańska jest bajecznie prosta w przygotowaniu i może być zarówno daniem głównym, jak przystawką. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, tak więc jest idealną przekąską na piknik. I co najważniejsze – jest przepysznym daniem na każdą kieszeń. Za parę groszy i w 40 minut możesz we własnej kuchni wyczarować danie jak z prawdziwej hiszpańskiej tawerny.

Jeśli już dostałaś/eś ślinotoku zapraszam poniżej po przepis.

SKŁADNIKI

dla 2 bardzo głodnych osób, jako główne danie. Albo dla 4-6 osób, jako przystawka.

  • 1 biała cebula
  • 2 bardzo duże lub 4-5 mniejszych ziemniaków (typ B np. irys, irga)
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 1l oliwy z oliwek + 1 łyżka extra
  • sól i pieprz (według uznania)
  • dwie miski – jedna mniejsza, druga większa
  • głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem
  • łyżka cedzakowa
  • patelnia o średnicy ok 21- 24 cm z wysokim brzegiem (im patelnia większa, tym niższy omlet)

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i ziemniaki obierz. Cebulę pokrój w piórka, zaś ziemniaki w pół lub ćwierć talarki (zależy od wielkości ziemniaków) na grubość 1,5 – 2mm. Jajka wbij do mniejszej miski i delikatnie roztrzep widelcem.
  2. W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę* na średnim ogniu. Oliwa będzie miała odpowiednią temperaturę smażenia, kiedy wrzucony surowy kawałek cebuli zacznie od razu się smażyć, wtedy wrzuć resztę cebuli i smaż ok 5 -7 min. Po tym czasie dodaj ziemniaki i smaż** do czasu, aż brzegi ziemniaków zaczną się rumienić a ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiedy ziemniaki z cebulą będą gotowe, przełóż je do większej miski przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączając z jak największej ilości oliwy i odstaw na 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj do masy roztrzepane wcześniej jajka, sól, pieprz i wymieszaj wszystko delikatnie do połączenia się składników. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 15 – 20 minut***.
  4. W międzyczasie na małym ogniu zacznij rozgrzewać patelnię. Pod koniec odpoczywania masy na omlet skrop patelnie łyżką oliwy i wylej na to masę jajeczną. Podkręć ogień na średnią moc (nie za mocno!) i smaż tortillę przez ok 3-4 min. Kiedy brzegi będą ścięte i zarumienione, środek jeszcze płynny, ale omlet bez problemów będzie odstawał od ścianek patelni, nakryj patelnię talerzem i przekręć wszystko do góry nogami. Zsuń omlet „luźną” stroną na patelnię i smaż kolejne 2 – 3 minuty****.
  5. Gotową tortillę przełóż na talerz i serwuj na ciepło lub zimno z oliwkami, suszonymi wędlinami, papryczkami padron lub czym tylko chcesz.

Buen provecho!

* Oliwy powinno być tyle, żeby zakryła cebulę i ziemniaki na patelni.

** Ziemniaki z cebulą powinny być poddane obróbcie cieplnej, która jest pomiędzy smażeniem a duszeniem.

*** Po tym czasie masa z jajek, ziemniaków i cebuli powinna zgęstnieć, więc nie pomijaj tego etapu.

**** Idealna tortilla to taka, kiedy z zewnątrz jest zarumieniona, zaś w środku jest jeszcze luźna, ale niesurowa. Choć dopieczona jest równie rewelacyjna w smaku :)