Souvlaki

Ostatnimi czasy w Polsce panują warunki iście tropikalne i patrząc na pogodę długoterminową nie zapowiada się na zmiany. W takie dni jesteśmy dalecy od stania w kuchni i pichcenia obiadu składającego się z trzech dań, ale człowiek wrzuciłby coś na ząb. Dlatego grill na świeżym powietrzu i dania kuchni greckiej wydają się być idealnym rozwiązaniem problemu. Bo kto, jak nie Grecy najlepiej wiedzą jak radzić sobie w takich warunkach.

Propozycją na sobotnie grillowanie jest danie Souvlaki, czyli grillowane kawałki mięsa nadziane na wykałaczki do szaszłyków. Jest to jedno z najpopularniejszych dań zamawianych przez turystów w całym kraju i jednocześnie trochę kłopotliwe, jeśli mogę tak napisać. Otóż problem polega na tym, że na północy i południu kraju to samo danie może być podane w różny sposób. Zamawiając souvlaki w Salonikach dostaniesz grillowane kawałki mięsa na patyku, ale to samo danie zamawiane w Atenach, będzie podane w chlebie pita z dodatkami i sosem tzatzyki, co z kolei w Salonikach znane jest pod nazwą Sandwich. Jeśli będąc w Atenach masz ochotę na samo mięso z kawałkiem pieczonego chleba i cytryną, powinieneś zamówić Kalamaki. Jednak będąc w Salonikach jak zamówisz Kalamaki możesz dostać słomkę (what?!) :) Żeby nie było za łatwo, to jest jeszcze wersja Souvlaki merida, czyli grillowane mięso serwowane z warzywami, sosem i chlebem pita obok na talerzu.

Uff, strasznie to wszystko zagmatwane. Dlatego składając zamówienie warto jest doczytać w menu sposób podania, ewentualnie można dopytać kelnera. Jedno jest pewne, cokolwiek zamówisz możesz być pewny, że dostaniesz grillowane mięso z dodatkami.

Souvlaki przygotowywane są z różnych gatunków mięsa, marynowane z oregano, solą, pieprzem i oliwą. Najczęściej wykorzystywana jest wieprzowina, ale równie popularne są mięsa z kurczaka i jagnięciny. Moją propozycją jest marynowane mięso z piersi kurczaka z dodatkiem skórki cytrynowej, co podkręca smak i dodaje orzeźwienia grillowanej potrawie, serwowane z sosem tzatziki.

Καλή όρεξη! (Kali orexi!)

Przygotowując ten wpis posiłkowałam się blogiem https://www.powiedztopogrecku.pl/ , który jest skarbnicą wiedzy o języku i kulturze greckiej.

SKŁADNIKI

Składniki na szaszłyki dla 2 osób

  • 1 podwójna pierś kurczaka, ok 350g
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały słoik zielonych oliwek
  • wykałaczki do szaszłyków

Składniki na tzatziki

  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść poszatkowanych liści świeżej mięty
  • 3-4 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Pokrój pierś kurczaka w 2 cm kostkę i przełóż do miski. Następnie posyp mięso roztartym w palcach oregano i otartą skórka z cytryny. Posól, popieprz, skrop sokiem z połowy cytryny i na koniec polej olejem. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Wykałaczki zanurz w wodzie i mocz przez 30 min.
  3. Obierz ogórka ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miseczki, wymieszaj ze szczyptą soli i odstaw na ok. 15 min, aż ogórek puści wodę.
  4. Odciśnij dokładnie ogórka z wody (wodę możesz wykorzystać do lemoniady ogórkowej) i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miętę i jogurt grecki. Posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystko, polej z wierzchu odrobiną oliwy z oliwek i wstaw do lodówki.
  5. Przygotuj szaszłyki. Nadziewaj kawałki kurczaka naprzemiennie z oliwkami na wykałaczki.
  6. Tak przygotowane szaszłyki możesz grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu roślinnego, obracając co jakiś czas, aż się zarumienią.
  7. Podawaj z sosem tzatziki, sałatką grecką, grillowanymi warzywami lub jako nadzienie do pity z dodatkami.