
Kto nie kocha naleśników? Wszyscy kochają – mali i duzi, za to, że są smaczne i uniwersalne. Można je podać na słodko np. na deser lub jako słodkie śniadanie, ale równie wyśmienite są w wersji wytrawnej, jako danie obiadowe. Ale, żeby naleśniki były smaczne to muszą być w wersji na bogato i nikt nie robi ich lepiej jak Francuzi. Prawdziwy francuski naleśnik, czyli Crepe powinien być na bazie mleka, prawdziwego masła i jajek, i tu nie ma kompromisów! Na przykład jeden z czołowych szefów kuchni na świecie, no i oczywiście Francuz – Alain Ducasse w swoim przepisie na naleśniki zaleca 100 g masła i 6 jajek na 250 g mąki, więc jest przepych i bogactwo, bo z takich proporcji to można pyszny biszkopt zrobić.
Żeby osiągnąć idealne naleśniki przeszłam długą drogę, eksperymentowałam z woda gazowaną, z mniejszą i większa ilością jajek, były też wersję wegańskie, masło zamieniałam na olej i w rezultacie przepis który znajdziesz poniżej jest wg mnie recepturą na najlepsze naleśniki pod słońcem. Czyli cienki, ale jednocześnie mięciutki w środku, za to brzegi są bosko chrupiące. Te naleśniki nie potrzebują wielu dodatków, a czasem wystarczy skropić je sokiem z cytryny, żeby osiągnąć totalny błogostan.
Na koniec chcę obalić pewien mit, że Pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik, zawsze ląduje w koszu. To, że nie wychodzi Ci pierwszy naleśnik jest tylko i wyłącznie winą tego, że wylewasz ciasto na ledwie ciepłą patelnię. Patelnia musi być porządnie rozgrzana na średniej mocy palnika, wtedy nic nie wyląduje w koszu i mąż też poczuje się bezpieczniej 😜

SKŁADNIKI
12 naleśników o średnicy 21-22 cm
- 1 1/2 kubka* mąki pszennej typu 400, 450 lub 500
- 2 kubki mleka 3,2% (lub więcej)**
- 35g masła prawdziwego 82%
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy eco (opcjonalnie)
Przyrządy
- duża miska
- sitko
- trzepaczka
- tarka do cytrusów
- patelnia
- łyżka wazowa do zupy
- spatula sylikonowa
Dodatki
- owoce
- syrop klonowy
- zdrowszą wersję nutelli
- ulubiony dżem
Sposób przygotowania
- Na patelni rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Zaś pomarańczę dokładnie wyszoruj i sparz gorącą wodą.
- Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej jajko, 1 1/2 kubek mleka, cukier, sól i zacznij wszystko mieszać. Następnie do ciasta dodaj przestudzone masło i stopniowo dodawaj resztę mleka. Dodaj tyle mleka, żeby konsystencja ciasta przypominała bardzo rzadki jogurt. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszaj wszystko, przykryj większym talerzem i odstaw na 30 min., żeby mąka wchłonęła płyn.
- Na średniej mocy palnika rozgrzej porządnie patelnię. Następnie łyżką wazową wylej ciasto naleśnikowe na patelnię i obracaj nią, żeby ciasto równomiernie pokryło dno. Kiedy brzegi się zarumienią przewróć naleśnik na druga stronę i podsmaż przez chwilę. Usmażonego naleśnika przełóż na talerz o większej średnicy.
- Gotowe naleśniki serwuj z ulubionymi owocami, dżemem, syropem klonowym lub po prostu skropione sokiem z cytryny.
Bon appétit!
* Mój kubek ma 250 ml
** Ilość mleka zależy od rodzaju mąki, tzn. jedne mąki są bardziej chłonne, inne zaś mniej.
Inspiracją był przepis na naleśniki Alaina Ducasse z książki Mikołajek i słodkie przekąski.
