Naleśniki w stylu francuskim

Kto nie kocha naleśników? Wszyscy kochają – mali i duzi, za to, że są smaczne i uniwersalne. Można je podać na słodko np. na deser lub jako słodkie śniadanie, ale równie wyśmienite są w wersji wytrawnej, jako danie obiadowe. Ale, żeby naleśniki były smaczne to muszą być w wersji na bogato i nikt nie robi ich lepiej jak Francuzi. Prawdziwy francuski naleśnik, czyli Crepe powinien być na bazie mleka, prawdziwego masła i jajek, i tu nie ma kompromisów! Na przykład jeden z czołowych szefów kuchni na świecie, no i oczywiście Francuz – Alain Ducasse w swoim przepisie na naleśniki zaleca 100 g masła i 6 jajek na 250 g mąki, więc jest przepych i bogactwo, bo z takich proporcji to można pyszny biszkopt zrobić.

Żeby osiągnąć idealne naleśniki przeszłam długą drogę, eksperymentowałam z woda gazowaną, z mniejszą i większa ilością jajek, były też wersję wegańskie, masło zamieniałam na olej i w rezultacie przepis który znajdziesz poniżej jest wg mnie recepturą na najlepsze naleśniki pod słońcem. Czyli cienki, ale jednocześnie mięciutki w środku, za to brzegi są bosko chrupiące. Te naleśniki nie potrzebują wielu dodatków, a czasem wystarczy skropić je sokiem z cytryny, żeby osiągnąć totalny błogostan.

Na koniec chcę obalić pewien mit, że Pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik, zawsze ląduje w koszu. To, że nie wychodzi Ci pierwszy naleśnik jest tylko i wyłącznie winą tego, że wylewasz ciasto na ledwie ciepłą patelnię. Patelnia musi być porządnie rozgrzana na średniej mocy palnika, wtedy nic nie wyląduje w koszu i mąż też poczuje się bezpieczniej 😜

SKŁADNIKI

12 naleśników o średnicy 21-22 cm

  • 1 1/2 kubka* mąki pszennej typu 400, 450 lub 500
  • 2 kubki mleka 3,2% (lub więcej)**
  • 35g masła prawdziwego 82%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy eco (opcjonalnie)

Przyrządy

  • duża miska
  • sitko
  • trzepaczka
  • tarka do cytrusów
  • patelnia
  • łyżka wazowa do zupy
  • spatula sylikonowa

Dodatki

  • owoce
  • syrop klonowy
  • zdrowszą wersję nutelli
  • ulubiony dżem

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Zaś pomarańczę dokładnie wyszoruj i sparz gorącą wodą.
  2. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej jajko, 1 1/2 kubek mleka, cukier, sól i zacznij wszystko mieszać. Następnie do ciasta dodaj przestudzone masło i stopniowo dodawaj resztę mleka. Dodaj tyle mleka, żeby konsystencja ciasta przypominała bardzo rzadki jogurt. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszaj wszystko, przykryj większym talerzem i odstaw na 30 min., żeby mąka wchłonęła płyn.
  3. Na średniej mocy palnika rozgrzej porządnie patelnię. Następnie łyżką wazową wylej ciasto naleśnikowe na patelnię i obracaj nią, żeby ciasto równomiernie pokryło dno. Kiedy brzegi się zarumienią przewróć naleśnik na druga stronę i podsmaż przez chwilę. Usmażonego naleśnika przełóż na talerz o większej średnicy.
  4. Gotowe naleśniki serwuj z ulubionymi owocami, dżemem, syropem klonowym lub po prostu skropione sokiem z cytryny.

Bon appétit!

* Mój kubek ma 250 ml

** Ilość mleka zależy od rodzaju mąki, tzn. jedne mąki są bardziej chłonne, inne zaś mniej.

Inspiracją był przepis na naleśniki Alaina Ducasse z książki Mikołajek i słodkie przekąski.