
Kiedy po dwóch dniach świątecznego biesiadowania w żyłach zamiast krwi zaczyna krążyć żurek i sałatka warzywna to znak, że pora na zmianę doznań smakowych. Najczęściej w takiej sytuacji skłaniam się w stronę, albo kuchni włoskiej, albo azjatyckiej. A że ostatnio dosłownie oszalałam na punkcie makaronu z sosem Black bean, to stwierdziłam, że podzielę się przepisem, który jest idealną odskocznią od świątecznych smaków.
Black bean noodle jest daniem wywodzącym się z połączenia kuchni chińskiej i koreańskiej. Potrawa ta przybyła do Korei, a konkretnie do portowej dzielnicy miasta Incheon wraz z chińskimi robotnikami pod koniec XIX wieku. Oryginalnie sos black bean był bardziej słony, ale że koreańczycy kochają cukier, więc lokalni kucharze postanowili wzbogacić chińską wersję o karmel, dzięki czemu sos zyskał intensywnie brązowy kolor, oraz dodatkową słodycz. Przygotowywany z wieprzowiną i pszennym makaronem najpierw zyskał ogromną popularność wśród handlarzy, oraz portowych pracowników, po czym szybko rozprzestrzenił się na resztę kraju. Dziś black bean noodles można znaleźć w wielu różnych wariantach np. z kurczakiem, owocami morza, czy w wersji wegetariańskiej z tofu i warzywami.
Dla mnie koreańska wersja jest za ciężka i za słodka, ale szukając kulinarnych inspiracji znalazłam przepis na kurczaka w szybkim sosie black bean, który trafił w moje kubki smakowe i od jakiegoś czasu znajduje się w czołówce mojego comfort food.

SKŁADNIKI
porcja dla 2 osób
- 20 – 22 krewetki tygrysie
- 100 g makaronu noodle
- 1 czerwona papryka
- 40 – 50 g groszku cukrowego lub 1/3 kubka groszku mrożonego*
- szczypta posiekanego świeżego chilli
- 3 – 4 cebulki dymki
- 1 szalotka bananowa
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 – 3 łyżki oleju roślinnego – polecam z orzeszków ziemnych
- sezam
Składniki na marynatę do krewetek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka imbiru startego na tarce
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju z prażonych nasion sezamu
Składniki na sos black bean
- 250 ml bulionu warzywnego lub 1 łyżeczka bulionu warzywnego Winiary + 250 ml wody
- 3 łyżki fermentowanych czarnych nasion soi zwanych black bean lub douchi**
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake lub białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Oczyszczone krewetki wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw na bok.
- Suchą patelnię rozgrzej na średniej mocy palnika i upraż na niej nasiona sezamu. Uprażony sezam przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
- Fermentowane nasiona black bean zalej zimną wodą i odstaw.
- Makaron noodle ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, na koniec przepłucz go w zimnej wodzie, odcedź i wymieszaj z kilkoma kroplami oleju z prażonych nasion sezamu.
- W międzyczasie paprykę pokrój w paski, cebulki dymki w 1,5 – 2 cm kawałki, groszek cukrowy przekrój wzdłuż na pół, zaś szalotkę pokrój w piórka.
- W miseczce wymieszaj razem wszystkie składniki sosu i dodaj do niego odcedzone nasiona black bean.
- Do woka nalej 1,5 łyżki oleju roślinnego i rozgrzej go na największej mocy palnika tak, aż zacznie się dymić. Na rozgrzany wok wrzuć krewetki i smaż je dosłownie przez 1 – 2 minuty, co chwilę podrzucając je na patelni, żeby podsmażyły się z obydwu stron. Gotowe przełóż na talerz.
- Ponownie rozgrzej wok „do czerwoności” wlej 2 łyżki oleju i wrzuć na patelnię paprykę, chilli, groszek cukrowy* i szalotkę. Zostaw na chwilę, żeby warzywa się podsmażyły i przewróć je na drugą stronę. Następnie dodaj cebulę dymkę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszaj i podsmażaj kolejne 30 sekund. Teraz dodaj sos (wymieszaj go przed wlaniem na patelnię) i zmniejsz moc palnika na średni. Poczekaj aż sos zacznie gęstnieć (ok. 2 minut) i pod koniec dodaj krewetki, w międzyczasie mieszaj wszystko co jakiś czas.
- Makaron rozdziel na dwie miski i wylej na niego sos z patelni. Na koniec posyp uprażonymi nasionami sezamu.
Masissge deuseyo!
* Jeśli zamiast groszku cukrowego używasz mrożonego, to dodaj go razem z dymką, czosnkiem i imbirem.
** Black beans są to fermentowane nasiona czarnej soi, które są bogate w smak umami. Ze względu na bardzo dużą zawartość soli używa się ich jedynie jako dodatek do dań i sosów. Jeśli masz problemy z kupnem black bean, w tym daniu możesz zastąpić je czarną fasolą z puszki.
Inspiracją tego dania jest przepis na Kurczaka w sosie black bean z książki Hugo Arnolda Wagamama – Ways with noodles.
