Krewetki w sosie black bean

Kiedy po dwóch dniach świątecznego biesiadowania w żyłach zamiast krwi zaczyna krążyć żurek i sałatka warzywna to znak, że pora na zmianę doznań smakowych. Najczęściej w takiej sytuacji skłaniam się w stronę, albo kuchni włoskiej, albo azjatyckiej. A że ostatnio dosłownie oszalałam na punkcie makaronu z sosem Black bean, to stwierdziłam, że podzielę się przepisem, który jest idealną odskocznią od świątecznych smaków.

Black bean noodle jest daniem wywodzącym się z połączenia kuchni chińskiej i koreańskiej. Potrawa ta przybyła do Korei, a konkretnie do portowej dzielnicy miasta Incheon wraz z chińskimi robotnikami pod koniec XIX wieku. Oryginalnie sos black bean był bardziej słony, ale że koreańczycy kochają cukier, więc lokalni kucharze postanowili wzbogacić chińską wersję o karmel, dzięki czemu sos zyskał intensywnie brązowy kolor, oraz dodatkową słodycz. Przygotowywany z wieprzowiną i pszennym makaronem najpierw zyskał ogromną popularność wśród handlarzy, oraz portowych pracowników, po czym szybko rozprzestrzenił się na resztę kraju. Dziś black bean noodles można znaleźć w wielu różnych wariantach np. z kurczakiem, owocami morza, czy w wersji wegetariańskiej z tofu i warzywami.

Dla mnie koreańska wersja jest za ciężka i za słodka, ale szukając kulinarnych inspiracji znalazłam przepis na kurczaka w szybkim sosie black bean, który trafił w moje kubki smakowe i od jakiegoś czasu znajduje się w czołówce mojego comfort food.

SKŁADNIKI

porcja dla 2 osób

  • 20 – 22 krewetki tygrysie
  • 100 g makaronu noodle
  • 1 czerwona papryka
  • 40 – 50 g groszku cukrowego lub 1/3 kubka groszku mrożonego*
  • szczypta posiekanego świeżego chilli
  • 3 – 4 cebulki dymki
  • 1 szalotka bananowa
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 – 3 łyżki oleju roślinnego – polecam z orzeszków ziemnych
  • sezam

Składniki na marynatę do krewetek

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru startego na tarce
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju z prażonych nasion sezamu

Składniki na sos black bean

  • 250 ml bulionu warzywnego lub 1 łyżeczka bulionu warzywnego Winiary + 250 ml wody
  • 3 łyżki fermentowanych czarnych nasion soi zwanych black bean lub douchi**
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake lub białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Oczyszczone krewetki wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw na bok.
  2. Suchą patelnię rozgrzej na średniej mocy palnika i upraż na niej nasiona sezamu. Uprażony sezam przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
  3. Fermentowane nasiona black bean zalej zimną wodą i odstaw.
  4. Makaron noodle ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, na koniec przepłucz go w zimnej wodzie, odcedź i wymieszaj z kilkoma kroplami oleju z prażonych nasion sezamu.
  5. W międzyczasie paprykę pokrój w paski, cebulki dymki w 1,5 – 2 cm kawałki, groszek cukrowy przekrój wzdłuż na pół, zaś szalotkę pokrój w piórka.
  6. W miseczce wymieszaj razem wszystkie składniki sosu i dodaj do niego odcedzone nasiona black bean.
  7. Do woka nalej 1,5 łyżki oleju roślinnego i rozgrzej go na największej mocy palnika tak, aż zacznie się dymić. Na rozgrzany wok wrzuć krewetki i smaż je dosłownie przez 1 – 2 minuty, co chwilę podrzucając je na patelni, żeby podsmażyły się z obydwu stron. Gotowe przełóż na talerz.
  8. Ponownie rozgrzej wok „do czerwoności” wlej 2 łyżki oleju i wrzuć na patelnię paprykę, chilli, groszek cukrowy* i szalotkę. Zostaw na chwilę, żeby warzywa się podsmażyły i przewróć je na drugą stronę. Następnie dodaj cebulę dymkę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszaj i podsmażaj kolejne 30 sekund. Teraz dodaj sos (wymieszaj go przed wlaniem na patelnię) i zmniejsz moc palnika na średni. Poczekaj aż sos zacznie gęstnieć (ok. 2 minut) i pod koniec dodaj krewetki, w międzyczasie mieszaj wszystko co jakiś czas.
  9. Makaron rozdziel na dwie miski i wylej na niego sos z patelni. Na koniec posyp uprażonymi nasionami sezamu.

Masissge deuseyo!

* Jeśli zamiast groszku cukrowego używasz mrożonego, to dodaj go razem z dymką, czosnkiem i imbirem.

** Black beans są to fermentowane nasiona czarnej soi, które są bogate w smak umami. Ze względu na bardzo dużą zawartość soli używa się ich jedynie jako dodatek do dań i sosów. Jeśli masz problemy z kupnem black bean, w tym daniu możesz zastąpić je czarną fasolą z puszki.

Inspiracją tego dania jest przepis na Kurczaka w sosie black bean z książki Hugo Arnolda Wagamama – Ways with noodles.