Razowy Chlebek Pita

Od kilkunastu dni pogoda nas nie rozpieszcza. Przewalające się tabuny chmur przez angielskie niebo powoli zaczynają negatywnie odbijać się na moim samopoczuciu. Patrząc na piękną pogodę w Polsce, czy wspominając słoneczną aurę z zeszłego roku, nie wprawia mnie to w pozytywny nastrój. Pada niemalże codziennie i to tak, jakby ktoś odkręcił prysznic i zapomniał go zakręcić. Dlatego nie pozostaje nic innego, jak oddać się małym przyjemnościom i czekać na słońce.

Niby mogłabym zaszyć się na kanapie z książką i dobrą muzyką w tle, ale to zostawiam na długie jesienne wieczory. Maratony Netflixowe zarezerwowane są na weekendowe wieczory, więc tylko dobre jedzenie może wprawić mnie w dobry nastrój. Jednym z moich guilty pleasures jest zaszycie się w kuchni i wciskając nos w drzwiczki piekarnika, patrzenie jak po drugiej stronie rosną chlebki pita. Uwielbiam obserwować jak powoli rozwarstwia się ciasto, a płaski placek zaczyna przypominać pufferfish. A tak na marginesie, wiedziałeś, że ta ryba w chwili zagrożenia napełnia się wodą, a nie powietrzem? ;)

Zatem w tym wpisie znajdziesz przepis na razowe chlebki, które możesz wykorzystać jako dodatek do wszelkiej maści dipów, humusu, czy gęstych zup. Podczas pieczenia powstaje kieszonka, co umożliwia nadziewanie pity grillowanym mięsem i warzywami lub tym na co masz ochotę.

SKŁADNIKI

  • 125 g pszennej mąki chlebowej jasnej + ekstra do podsypania
  • 125 g pszennej mąki chlebowej razowej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • ok 160 – 180 ml letniej wody*
  • 5 g soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

*W zależności od mąki i wilgotności powietrza ilość potrzebnej wody może być mniejsza lub większa, dlatego dolewaj wodę stopniowo, żeby uniknąć dosypywania mąki.

Sposób przygotowania

  1. Z 50 g jasnej mąki, świeżych drożdży, cukru i 100 ml wody zrób zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na ok. 15 min, aż drożdże staną się aktywne.
  2. Do gotowego zaczynu dodaj resztę składników i wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze do momentu, aż będzie miękkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Ciasto przełóż do miski, nakryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-2 h lub do podwojenia objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez moment. Następnie podziel na 6-8 równych części, uformuj z nich kulki i odłóż na bok, żeby odpoczęły na ok. 15 min.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W środkowej części umieść blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  5. Każdą część ciasta rozwałkuj na wielkość dłoni i grubość ok 3-5 mm. Przykryj suchą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 min.
  6. Piecz w piekarniku po 2-3 sztuki przez ok. 5-7 min lub do lekkiego zarumienienia. W czasie pieczenia pilnuj chlebki, ponieważ za bardzo wypieczone, będą suche i twarde.
  7. Gotowe pity układaj jedną na drugiej i przechowuj zawinięte w czystą ściereczkę.

Chlebki możesz zamrozić. Przed podaniem podpiecz chwilę w tosterze.

Przepis pochodzi z książki How to bake Paula Hollywoda.