Crumble rabarbarowo-jabłkowe

Angielski maj zawsze będzie kojarzył mi się z rabarbarem. Mimo, iż w UK rabarbar można kupić przez okrągły rok, to właśnie z początkiem maja jego cena drastycznie spada o 50% i masowo znika z półek sklepowych, ponieważ Brytyjczycy uwielbiają to warzywo. A jak rabarbar, to Crumble, kompot i koniecznie kruche ciasto, choć za dzieciaka wystarczyła mi surowa łodyga rabarbaru zanurzona w cukrze.

Ale wracając do Crumble. Historia tego deseru sięga czasów II Wojny Światowej, kiedy na początku 1940 r. rząd brytyjski wprowadził racjonowanie żywności. Takie produkty jak mięso, cukier, masło, herbata, czy suszone owoce były w tym czasie towarami deficytowymi i można je było kupić jedynie na kartki. Tak, więc żeby smacznie zjeść, ale oszczędnie, wymyślono deser, który składał się zaledwie z paru składników, zaś cieszył podniebienie jak niejeden wykwintny tort.

Dzięki prostocie wykonania, oraz możliwości wykorzystania sezonowych owoców, po dziś dzień Crumble cieszy się ogromnym powodzeniem. Jest to jedno z tych dań, które nie może się nie udać i nie powinno stanowić wyzwania dla tych co mają przysłowiowe dwie lewe ręce do gotowania ;) Więc jeśli masz ochotę na coś słodkiego w 30 min, to zapraszam po przepis poniżej.

Smacznego!

SKŁADNIKI

dla 2 osób

  • 200g rabarbaru (jeśli masz większe i starsze łodygi obierz je z wierzchnich włókien)
  • 200g jabłek (obranych)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 50g mąki tortowej
  • 25g masła (wyjętego z lodówki 0,5 godziny wcześniej)
  • 25g cukru trzcinowego
  • 25g wiórków kokosowych (nie słodzonych), lub ulubionych zmielonych orzechów
  • 2 mniejsze lub jedno większe naczynie do zapiekania

Sposób przygotowania

  1. Pokrój rabarbar i jabłka w 2-3cm kawałki, wymieszaj z 3 łyżkami cukru i odstaw na bok.
  2. Z mąki, masła, 25g cukru i wiórków kokosowych zrób kruszonkę. Wrzuć wszystkie składniki do miski i za pomocą widelca wymieszaj wszystko do konsystencji mokrego piasku*. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki.
  3. Włącz piekarnik na 180°C.
  4. Rozgrzej patelnię teflonową i podsmaż na niej rabarbar z jabłkami i cynamonem. Staraj się nie mieszać owoców, a raczej je podrzucać na patelni. Kiedy będą al dente przełóż owoce do dwóch naczyń do zapiekania lub jednego większego. Posyp obficie z wierzchu kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  5. Piecz przez 25-35 min, aż kruszonka się zarumieni.
  6. Gorące Crumble możesz serwować z gałką lodów waniliowych.

Bon apettit!

* Ja do robienia kruszonki używam trzepaczki. W misce umieszczam wszystkie składniki i delikatnym ruchem góra-dół mieszam wszystko do powstania grudek.