Pancakes – naleśniki w stylu amerykańskim

God bless America za puszyste naleśniki skąpane w syropie klonowym z dodatkiem bekonu i owoców. Pancakes to jedno z tych dań, które uwielbiają dzieciaki i dorośli. Dzięki dodatkowi kefiru lub maślanki pancakes są bardzo delikatne, zaś proszek do pieczenia, dobrze ubita piana z białek, oraz mąka z jak najwyższą zawartością białka (min 10g) nadają puszystość.

Amerykańskie naleśniki to dla mnie must have weekendowego śniadania, a zróżnicowane dodatki czynią je za każdym razem niebanalnym. W tym wpisie przedstawiam moje ulubione połączenie, czyli duuuużo syropu klonowego i owoce, zaś mój Miły uwielbia do tego dodatek smażonego bekonu, który nadaje element chrupkości całemu daniu. A jak donoszą naukowcy, chrupiące jedzenie smakuje lepiej 😉

Po przepis na puszyste pancakes zapraszam poniżej.

SKŁADNIKI

ok 12-13 średniej wielkości pancaków

  • 160g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej (zawartość białka min 10g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego
  • 50g masła lub 4 łyżki oleju roślinnego*
  • 2 jajka (L), białko i żółtko oddzielnie
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • dodatki – syrop klonowy, owoce, boczek w plastrach krojony bardzo cienko i smażony na chrupko
  • 2 miski
  • sitko
  • trzepaczka lub mikser
  • szpatułka
  • patelnia

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
  2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj kefir, sól, 2 żółtka, ekstrakt z wanilii (jeśli używasz), oraz przestudzone masło i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  3. W drugiej misce ubij białka, kiedy piana będzie zwarta zacznij partiami dodawać cukier cały czas ubijając. Ubite białka powinny być lśniące, gęste, a po roztarciu w palcach nie powinien być wyczuwalny cukier.
  4. Teraz przy pomocy szpatułki wymieszaj ciasto z ubitą pianą. Mieszaj ciasto delikatnie szpatułką od spodu do góry dodając ubite białka partiami, żeby nie stracić na objętości masy.
  5. Smaż naleśniki na średnio rozgrzanej patelni**
  6. Serwuj z ulubionymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym i usmażonym boczkiem na chrupko.

* Masło moim zdaniem jest delikatniejsze i smaczniejsze.

** Jeśli temperatura będzie za wysoka pancakes będą spalone z zewnątrz i surowe wewnątrz. Smażenie na wolnym ogniu zajmuje więcej czasu, żeby skrócić czas smażenia możesz użyć dwóch patelni.

Przepis jest inspiracją z książki: Bread street kitchen Gordona Ramsaya