
God bless America za puszyste naleśniki skąpane w syropie klonowym z dodatkiem bekonu i owoców. Pancakes to jedno z tych dań, które uwielbiają dzieciaki i dorośli. Dzięki dodatkowi kefiru lub maślanki pancakes są bardzo delikatne, zaś proszek do pieczenia, dobrze ubita piana z białek, oraz mąka z jak najwyższą zawartością białka (min 10g) nadają puszystość.
Amerykańskie naleśniki to dla mnie must have weekendowego śniadania, a zróżnicowane dodatki czynią je za każdym razem niebanalnym. W tym wpisie przedstawiam moje ulubione połączenie, czyli duuuużo syropu klonowego i owoce, zaś mój Miły uwielbia do tego dodatek smażonego bekonu, który nadaje element chrupkości całemu daniu. A jak donoszą naukowcy, chrupiące jedzenie smakuje lepiej 😉
Po przepis na puszyste pancakes zapraszam poniżej.

SKŁADNIKI
ok 12-13 średniej wielkości pancaków
- 160g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej (zawartość białka min 10g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego
- 50g masła lub 4 łyżki oleju roślinnego*
- 2 jajka (L), białko i żółtko oddzielnie
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- dodatki – syrop klonowy, owoce, boczek w plastrach krojony bardzo cienko i smażony na chrupko
- 2 miski
- sitko
- trzepaczka lub mikser
- szpatułka
- patelnia
Sposób przygotowania
- Na patelni rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj kefir, sól, 2 żółtka, ekstrakt z wanilii (jeśli używasz), oraz przestudzone masło i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- W drugiej misce ubij białka, kiedy piana będzie zwarta zacznij partiami dodawać cukier cały czas ubijając. Ubite białka powinny być lśniące, gęste, a po roztarciu w palcach nie powinien być wyczuwalny cukier.
- Teraz przy pomocy szpatułki wymieszaj ciasto z ubitą pianą. Mieszaj ciasto delikatnie szpatułką od spodu do góry dodając ubite białka partiami, żeby nie stracić na objętości masy.
- Smaż naleśniki na średnio rozgrzanej patelni**
- Serwuj z ulubionymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym i usmażonym boczkiem na chrupko.
* Masło moim zdaniem jest delikatniejsze i smaczniejsze.
** Jeśli temperatura będzie za wysoka pancakes będą spalone z zewnątrz i surowe wewnątrz. Smażenie na wolnym ogniu zajmuje więcej czasu, żeby skrócić czas smażenia możesz użyć dwóch patelni.
Przepis jest inspiracją z książki: Bread street kitchen Gordona Ramsaya
