Brownie idealne

Jeżeli szukasz przepisu na idealnie brownie, które jak raz spróbujesz, to nie zapomnisz o nim nigdy, to dobrze trafiłeś.

Istnieje wiele legend opisujących pochodzenie ciasta brownie. Jedna z nich opowiada o gospodyni domowej z Bangor w stanie Maine, która piekąc ciasto czekoladowe zapomniała dodać proszek do pieczenia, co spowodowało, że ciasto nie wyrosło. Oszczędna gospodyni nieudanego wypieku nie wyrzuciła, tylko podała pokrojone w kawałki.

Pierwsze przepisy na brownie pojawiły się w chicagowskich i bostońskich książkach kucharskich wydawanych na początku XX w. m. in. w książce Fannie Farmer z 1906 r. I od tamtej pory brownie jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie.

Choć receptur na ciasto jest tyle ile rąk chętnych do jego upieczenia, to zawsze chodzi o jedno, żeby było „crunchy outside and gooey inside” („kruche na zewnątrz i lepkie w środku„). A żeby osiągnąć pożądany efekt, musisz użyć produktów dobrych jakościowo – prawdziwej gorzkiej czekolady minimum 60% i dobrego gatunkowo kakao – i małego triku, który znajdziesz w opisie poniżej.

Smacznego!

SKŁADNIKI

Forma 23 x 23cm

  • 250g czekolady 60% – 80%
  • 200g masła
  • 125g cukru trzcinowego
  • 125g białego cukru do wypieków
  • 4 jajka w rozmiarze L (ok. 64g każde)
  • 115g mąki tortowej
  • 25g kakao 
  • szczypta soli np. maldon, himalajskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC lub 160ºC z termoobiegiem.
  2. W rondelku rozpuść masło. Dodaj czekoladę i wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do miski wsyp cukier i zacznij miksować dodając jajka jedno po drugim, do uzyskania aksamitnej masy. Możesz rozetrzeć odrobinę piany między dwoma palcami i jeżeli nadal będziesz wyczuwać kryształki cukru miksuj dalej. Po chwili powtórz test.  
  4. Do ubitych jajek z cukrem dodaj rozpuszczona czekoladę z masłem i szczyptę soli.
  5. Przesiej mąkę i kakao i dodaj do masy. Teraz wszystko ostrożnie wymieszaj, żeby piana nie opadła.
  6.  Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 min. Po tym czasie wyjmij ciasto i z wysokości ok. 25-30 cm upuść formę z ciastem na blat. Czynność powtórz parę razy, aż na wierzchu pojawią się spękania.
  7. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 15-20 min.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.