
Sezon na rozgrzewające Pumpkin spice latte, herbatki i wełniane kocyki, oraz comfort food uważam za otwarty. I nic tak bardzo nie wprowadza w jesienny nastrój, jak talerz risotto z grzybami, kieszenie wypchane kasztanami, czy mrugający płomień świecy, który umila coraz dłuższe wieczory. I choć tęskno już za latem, tym bardziej, że w tym roku nie bardzo nas w Anglii rozpieszczało, to jednak miło jest wsunąć się w ciepły, wełniany sweter i wyjść na spacer szurając nogami po liściach, które spadły z drzew. A że w tym roku mamy szczególnie piękną jesień, gdzie w październiku nadal można wystawiać twarz do słońca, łapiąc ostatnie promienie, tym bardziej chcę doświadczać tej jesieni jeszcze bardziej.
Mój plan na jesień to spacer w lesie, ale nie łudzę się, że znajdę choć jednego grzyba, bo w okolicach Londynu jedynie muchomora można spotkać, a do tego nigdy nie byłam dobra w grzybobraniu. Ja jestem ulepiona z tej samej gliny, co ludzie, którzy wejdą na grzyba a go nie zauważą. Chcę nadgonić wyzwanie czytelnicze, bo do końca roku zostało coraz mniej czasu, a mam do przeczytania jeszcze 10 książek. I romansować z pysznym, kojącym zmysły jedzeniem, więc zrobię pyszne risotto z grzybami, oraz ravioli z nadzieniem dyniowym. I jak tu nie kochać jesieni?
Poniżej znajdziesz przepis na pełne smaku umami Risotto z grzybami, które umili nie jeden jesienny wieczór.

SKŁADNIKI
porcja dla 2 osób jako pełne danie lub 4 osób jako przystawka
- 650 – 700 ml bulionu warzywnego
- 15 g suszonych grzybów + extra ok 8 – 10 g do zmielenia
- 1 szalotka bananowa
- 3 łyżki masła prawdziwego
- 300 g pieczarek lub leśnych grzybów
- 1 – 2 liście laurowe
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g ryżu Arborio
- 80 ml białego wina wytrawnego + 1 – 2 łyżki extra
- 4 łyżki tartego parmezanu + extra do wykończenia
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek do wykończenia
Przydatne narzędzia
- 1 litrowy garnek
- młynek do kawy lub moździerz
- głęboka patelnia z pokrywką lub garnek z pokrywką
- sitko
- drewniana łyżka
- łyżka wazowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 15 g suszonych grzybów wrzuć do bulionu i zagotuj, kiedy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj wszystko przez 15 minut. Po tym czasie wyłów grzyby, posiekaj i odłóż na bok, zaś bulion trzymaj cały czas w cieple.
- W międzyczasie w młynku do kawy lub moździerzu sproszkuj pozostałe suszone grzyby i odstaw na bok. Pieczarki lub grzyby leśne umyj, osusz i pokrój w plastry, zaś szalotkę pokrój w kostkę.
- Na porządnie rozgrzanej patelni rozpuść 2 łyżki masła, a następnie dodaj grzyby, szalotkę, grzyby z bulionu, 1 łyżeczkę sproszkowanych grzybów suszonych i liście laurowe. Smaż wszystko do zarumienienia, pod koniec dopraw solą i pieprzem*. Podsmażone grzyby przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek, wsyp ryż Arborio i 1 – 2 łyżeczki sproszkowanych suszonych grzybów. Co jakiś czas mieszając podsmaż ryż do momentu, aż stanie się przezroczysty. Następnie dodaj wino i gotuj wszystko do wyparowania płynu – cały czas mieszając. Za pomocą łyżki wazowej zacznij po trochu dodawać bulion. Kolejną porcję bulionu dodaj dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłoniętą przez ryż. Cały czas delikatnie i powoli mieszaj ryż. Risotto powinno być gotowe po ok 20 minutach. Na 4 minuty przed końcem dodaj połowę usmażonych grzybów i 1 – 2 łyżki wina.
- Kiedy ryż będzie gotowy dodaj łyżkę masła, starty parmezan i świeżo zmielony czarny pieprz, wymieszaj wszystko – jeśli uznasz, że ryż jest za suchy dodaj odrobinę bulionu**. Patelnie zdejmij z ognia, nałóż pokrywkę i odstaw wszystko na ok 4 – 5 minut.
- Risotto serwuj z pozostałymi usmażonymi grzybami, wiórkami parmezanu, oraz listkami świeżego tymianku.
* Staraj się nie mieszać grzybów dopóki nie zarumienią się od spodu i nie poczujesz ładnego grzybowego aromatu.
** Dobrze zrobione risotto powinno być kremowe.
Kilka porad
- Do risotto użyj ryżu typu Arborio lub Carnaroli, inne odmiany typu basmati, czy ryż biały długoziarnisty nie sprawdzą się w tym daniu.
- Użyj domowego bulionu, to on w dużej mierze odpowiada za smak risotto. Jeśli już musisz użyć kostki rosołowej, to dodaj do niego pęczek świeżych ziół, fajnie też się sprawdzi łyżka Podlaskiej przyprawy do rosołu.
- Przygotowując risotto operuj ma średnim i małym płomieniu.
- Cały czas mieszaj ryż!
- Wlewaj bulion do ryżu przez sitko, które wyłapie farfocle z bulionu.
- Uważaj z ilością soli. Bulion, oraz ser są już wystarczająco słone. Na sam koniec spróbuj gotowe risotto i ewentualnie wtedy dodaj sól.
