Projekt kanapka: hot dog z kimchi i sosem sriracha mayo

Czasami życie pędzi tak, że ciężko znaleźć czas na oddech, ale bywają też takie momenty, kiedy nic się nie chce. Myśl o staniu w kuchni i gotowaniu kreatywnych dań wydaje się w takich chwilach absurdalna. Dlatego najczęściej sięgamy po coś szybkiego i łatwego w przygotowaniu. I właśnie wtedy cały na biało wchodzi on – hot dog! Ale nie taki ordynarny, gdzie króluje sucha bułka, parówka i ketchup. Nawet w sytuacjach podbramkowych nie może być to zwykły hot dog, to powinien być arcy hot dog, który wypełniony po brzegi ulubionymi dodatkami zaspokoi podstawowe potrzeby jak uczucie głodu, ale również poprawi nastrój. W tym celu przychodzę dziś z przepisem na hot doga z kimchi i sosem sriracha mayo, który zaspokoi łaknienie, ukoi zmysły, a jego pikantny charakter rozgrzeje nas od środka, co jest pożądane o tej porze roku.

Przepis na hot doga w stylu azjatyckim, który idealnie sprawdzi się jako przekąska na lunch, a nawet obiad znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

na 4 hot dogi

  • 4 bułki hot dogowe (rozcięte na górze do 3/4 głębokości)
  • 4 parówki
  • ulubiona musztarda (ja użyłam francuskiej)
  • kimchi np. z tego przepisu
  • szczypiorek (drobno posiekany)
  • prażona cebulka
  • olej do smażenia

Składniki na sos sriracha mayo

  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa jogurtu greckiego lub skyru
  • 3 – 5 łyżek stołowych sosu sriracha
  • szczypta płatków chilli lub gochugaru (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż na nim parówki do zarumienienia. W międzyczasie wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu.
  3. Pod koniec smażenia parówek włóż bułki hot dogowe do rozgrzanego piekarnika i podgrzewaj je przez ok 2 – 3 minuty.
  4. Ciepłe bułki posmaruj w środku musztardą, włóż rumianą parówkę, a na wierzchu ułóż tyle kimchi ile się zmieści lub tyle ile lubisz. Wierzch hot doga polej sosem i na koniec posyp prażoną cebulką i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!