Pizza by Fork and spoon

Pizza jest najpopularniejszym daniem na całym świecie i ciężko się z tym nie zgodzić, bo nie znam nawet jednej osoby, która nie lubiłaby pizzy. Wiadomo, są zwolennicy grubszego lub cieńszego ciasta, mniejszej lub większej ilości dodatków, są miłośnicy pizzy hawajskiej, jak również puryści którym włos jeży się na głowie na myśl o ananasie na pizzy. I tak jak wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, tak wszyscy kochają włoską pizzę!

Jeśli chodzi o moją miłość do pizzy, to muszę zdradzić mały sekret, otóż w moim kalendarzu zamiast czwartku jest Pizza day. I tak już od paru lat w każdy czwartek serwuję domową pizzę. Przez ten czas przetestowałam milion przepisów i technik, a metodą prób i błędów opracowałam własną recepturę. „Moja pizza” zbliżona jest do tej w stylu neapolitańskim, czyli cienkie ciasto i ulubione dodatki. Jeśli wolisz pizzę na grubszym cieście, czyli pizzę w stylu rzymskim ten przepis również się sprawdzi, jedynie średnica pizzy będzie mniejsza, albo proponuje przygotować spód na bazie focacci np. z tego przepisu. Kolejną bardzo istotną kwestią są dodatki, na mojej pizzy obowiązkowo muszą gościć czerwona cebula i czarne oliwki, reszta to już kwestia tego na co mam ochotę, lub co znajdę w lodówce. Jednak zawsze staram się, żeby były najlepszej jakości.

Małą niedogodnością a jednocześnie ogromną zaletą techniki, którą stosuję – jest czas. Ciasto musi fermentować w lodówce przez 8 – 24 godzin, więc plan w stylu – A może dziś pizza na obiad? – nie wchodzi w grę, ale dzięki długiej fermentacji w chłodzie, ciasto na pizzę wyrasta na zaledwie paru gramach drożdży. Kolejną zaletą są walory zdrowotne, ponieważ proces fermentacji rozkłada skrobię na cukry proste, przez co ciasto jest lepiej przyswajalne przez organizm, a też wiadomo, że wszystko co fermentowane ma zbawienny wpływ na florę bakteryjną naszych jelit. I najważniejszy aspekt, to smak. Im fermentacja jest dłuższa, tym pizza smaczniejsza.

Mam nadzieję, że czytając ten opis nie czujesz przerażenia i z krzykiem nie opuścisz mojego bloga. Sam proces może wydawać się bardzo skomplikowany, ale pizza jest banalnie prosta w przygotowaniu. I musisz uwierzyć mi na słowo, jeśli raz spróbujesz pizzy z mojego przepisu, już nigdy nie wrócisz do pizzy z sieciówki 😋

SKŁADNIKI

na 2 pizze / czas wyrastania ciasta 8 – 24 h

Składniki na ciasto

  • 5-7 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g mąki pszennej Typ 00 na pizzę*
  • 100 g mąki pszennej chlebowej jasnej*
  • 165 – 200 ml ciepłej** wody (np. filtrowanej lub mineralnej)
  • 5 g soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Składniki na sos pomidorowy

  • 6 – 7 łyżek rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku

Dodatki

  • 1 kulka mozzarelli
  • 70 g żółtego sera typu cheddar, ser emmentaler
  • 0,5 dużej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 12 – 14 czarnych oliwek
  • 1 duża lub 2 mniejsze pieczarki pokrojone w cienkie plastry
  • 1 ostra papryczka jalapeno
  • parę kawałków marynowanych serc karczochów
  • 40 g chorizo / lub parę plastrów salami (w wersji mięsnej)
  • przyprawa suszone pomidory (opcjonalnie)

Akcesoria

  • folia spożywcza lub czepek do kąpieli
  • duża deska najlepiej do pizzy
  • papier do pieczenia
  • kamień do pieczenia lub blaszka

Sposób przygotowania

  1. Wieczór wcześniej. Z drożdży, łyżeczki cukru, 50 g mąki i części ciepłej wody przygotuj zaczyn. Wymieszaj wszystko i odstaw na ok 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodaj resztę mąki i sól i zacznij wyrabiać ciasto po trochu dolewając wodę***. Kiedy ciasto będzie elastyczne i odstawało od brzegów miski uformuj kulę i wysmaruj je obficie oliwą, następnie włóż do dużej miski, szczelnie przykryj i odstaw na godzinę na blat kuchenny, a po tym czasie do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na 16 – 24 godzin
  2. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki na trzy godziny przed planowanym pieczeniem pizzy. Po dwóch godzinach obficie oprósz deskę mąką i wyłóż na nią ciasto. Delikatnie zawiń brzegi ciasta do środka i złóż je na pół. Ostrym nożem podziel je na dwie części i z każdej z nich uformuj kulę zawijając brzegi ciasta do środka. Postępuj bardzo delikatnie, żeby nie odgazować ciasta za bardzo. Kulki ciasta oprósz mąką, nakryj miską, w której wyrastało ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  3. W międzyczasie włącz piekarnik ustawiając maksymalną temperaturę. Piekarnik rozgrzewaj od 30 minut do 1 godziny. Jeśli masz kamień do pizzy, to włóż go do piekarnika na środkowym poziomie, lub użyj blachy do pieczenia.
  4. Następnie przygotuj sos. W dowolnym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  5. Kiedy piekarnik będzie rozgrzany przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia wielkości blachy lub kamienia. Każdy z papierów oprósz obficie mąką i na środku ułóż porcję ciasta. Delikatnie naciskając na ciasto od środka do zewnątrz rozciągaj ciasto jednocześnie je obracając. Możesz delikatnie pociągać za brzegi ciasta i rozciągać je na zewnątrz. Jak dojdziesz do wprawy, to lekko rozciągnięte ciasto umieść na wierzchu zaciśniętych dłoni i delikatnie obracając ciasto rozciągając je do oczekiwanej średnicy. DO ROZCIĄGANIA CIASTA NIE UŻYWAJ WAŁKA!
  6. Przygotowany spód pizzy posmaruj połową sosu. Na wierzchu ułóż ulubione składniki zaczynając od sera i na koniec posyp przyprawą suszone pomidory.
  7. Tak przygotowaną pizzę przełóż do piekarnika (pomocna będzie deska do pizzy) i piecz 10 min***.

Buon Appetito!

* Możesz użyć tylko mąki do pizzy typu 00, lub mieszaj ją z dowolna mąką chlebową w różnych proporcjach.

** Woda powinna być letnia, a ilość dodanej wody zależy od twoich umiejętności, oraz od możliwości wchłaniania mąki. Dlatego stopniowo dodawaj wodę. Jeśli chcesz spróbować zrobić ciasto z dużą hydratacją, to najlepiej wyrabiaj ciasto w mikserze planetarnym do momentu, aż nie zacznie odchodzić od brzegów miski. To może zając nawet 20 – 30 minut.

*** Jeśli Twój piekarnik nie dopieka z którejś strony to w trakcie pieczenia obróć pizzę tak mniej więcej po 7 – 8 minutach i dopiecz przez kolejne 2 – 3 minuty.