Fajita z kurczakiem, klasyk kuchni Tex-Mex

Ostatnio był przepis na lekki lunch idealny na upały, dziś podrzucam przepis na szybki obiad dopasowany do pogody i sezonu. Fajita, bo o tym mowa, to klasyk kuchni Tex-Mex i teraz, kiedy jest sezon na paprykę smakuję najlepiej.

Krótka historia kuchni Tex-Mex

Tex-Mex to dania kuchni teksańskiej, wynikające z połączenia kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej, w czasach gdy hiszpański Teksas był meksykańską prowincją. Kiedy w 1845 roku Stany Zjednoczone przyjęły Teksas do Unii, ludność amerykańska zaczęła napływać do stanu, a wraz z nią nowe produkty i przyprawy. Z takiej mieszanki kulturowej powstała kuchnia, która choć swoje korzenie ma w Meksyku, to po przez hiszpańskie i amerykańskie naleciałości stała się kuchnia autonomiczną. Wraz z rozwojem kolei rozpowszechniła się po całych Stanach Zjednoczonych. Na starym kontynencie pierwsza restauracja w stylu Tex-Mex otworzyła się w 1983 roku w Paryżu, zaś firmy Old El Paso i Santa Maria w latach 90. XX wieku rozpropagowały kuchnię Tex-Mex zaopatrując mieszkańców Wielkiej Brytanii i krajów skandynawskich w tortille, gotowe salsy, czy gotową czarna fasolę w puszce. Również dziś są wiodącymi markami na rynku, a ich produkty znajdziemy niemalże w każdym zakątku świata.

Fajita

To typowy przykład kuchni Tex-Mex. Po tym jak Teksas przyłączył się do Stanów Zjednoczonych, na szeroką skalę rozwinęła się hodowla bydła. Amerykańscy kowboje najpierw uczyli się od meksykańskich rancherów (Vaqeros) sztuki hodowli bydła, po czym ich kompletnie wypchnęli z rynku i stworzyli monopol. Ewentualnie zatrudniali meksykańskich rancherów do pomocy przy pędzeniu bydła na północ w celach handlowych. Formą zapłaty były resztki jakie pozostały po uboju bydła, czyli głowy, skóra, podroby i gorsze jakościowo kawałki mięsa, tak zwane skirt (polskim odpowiednikiem będzie łata wołowa). Meksykanie grillowali kawałki wołowiny, cieli w paski i zjadali z tortillą kukurydzianą. Do lat 70. XX wieku fajita była daniem regionalnym i prawdopodobnie znanym tylko Vaqeros dlatego, że ten typ mięsa nie był w obiegu handlowym. Dopiero 1969 roku Sonny Falcon jako pierwszy poprowadził komercyjną sprzedaż fajita tacos w Kyle w Teksasie na festynie upamiętniającym meksykańską walkę o niepodległość. W tym samym roku Otilia Garza wprowadziła fajita do menu restauracji Round-Up w Pharr w Teksasie. Co raz bardziej fajita zyskiwała na popularności i przez lata skwiercząca wołowina pokrojona w paski była serwowana na żeliwnych patelniach z dodatkiem warzyw, dziś najczęściej jest to słodka grillowana papryka pokrojona w paski. Przez lata danie ewoluowało i dziś w restauracjach można zamówić wersję z kurczakiem, a nawet krewetkami.

Jest to danie, które idealnie sprawdzi się dla rodzin, w których część członków je mięso, a część jest wegetarianami. Każdy sam sobie zawija w tortillę to co lubi. Jest to również idealne danie na upalne lato, bo niemalże robi się samo. Po przepis zapraszam poniżej.

SKŁADNIKI

dla 2 osób

Mięso

  • 2 piersi kurczaka lub 250 – 300 g piersi indyka
  • sok i skórka z połowy limonki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

Warzywa

  • 3 bardzo duże papryki lub 4 średnie w różnych kolorach
  • 1 – 2 papryczki jalapeno lub chili
  • 1 duża czerwona cebula
  • sok i skórka z połowy limonki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • pół szklanki posiekanych liści kolendry
  • papier do pieczenia

Dodatki

  • 8 małych tortilli kukurydzianych np. z tego przepisu
  • 1 limonka pokrojona na ćwiartki
  • ulubiona salsa
  • 80 – 100 g sera cheddar (startego na grubych oczkach)

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokrój w paski w poprzek ścięgien i przełóż do miski. Do mięsa dodaj sól, pieprz i pozostałe przyprawy, skórkę i sok z limonki, oliwę i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj miskę z mięsem i odstaw na minimum 30 minut*.
  2. Paprykę słodką i jalapeno umyj, osusz i pokrój w paski, włóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do papryki. Pokrojone warzywa wymieszaj z solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami, skórką i sokiem z limonki i oliwą. Przykryj miskę z warzywami i odstaw na minimum 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzej do 220°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i na wierzchu rozłóż zamarynowane warzywa. Piecz przez 20 – 30 minut lub do momentu, aż się zarumienią, a nawet troche przypalą na brzegach.
  4. Na 10 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzej patelnie i na dużym ogniu usmaż mięso, tak żeby było rumiane z zewnątrz i soczyste w środku. Gotowe mięso przełóż do naczynia do serwowania.
  5. Gotowe warzywa wyjmij z piekarnika, wymieszaj z poszatkowanymi liśćmi kolendry i przełóż do naczynia do serwowania.
  6. Na stole postaw gotowe warzywa, mięso i dodatki, żeby każdy mógł sam „złożyć” sobie tortillę.
  7. Na tortilli ułóż odrobinę sera, na to warzywa, mięso, skrop sokiem z limonki, polej salsą i wcinaj.

    * Im dłużej mięso będzie się marynowało, tym lepiej.

Buen provecho!