Muszę przyznać, że Pan con tomate to kolejna potrawa, która przekonuje mnie do tego, że kuchnię hiszpańską da się lubić, ba – nawet kochać!
Pan con tomate, znane również jako „pa amb tomàquet” w języku katalońskim, to prosty i tradycyjny przysmak pochodzący z Katalonii w Hiszpanii. Jest to rodzaj kanapki lub przekąski, która składa się z podstawowych składników: chleba, pomidorów, oliwy z oliwek, soli i czosnku, choć nie jest on obowiązkowy. Pulpę pomidorową rozsmarowuje się na chrupiącej grzance i skrapia oliwą. W niektórych restauracjach serwowane pieczywo jest bardzo cienkie, a co za tym idzie warstwa pomidorów lekko muśnięta na wierzchu, ale bywa i tak, że podają kawał pajdy z grubą warstwą pomidorów i ta druga wersja jest moją ulubioną.
Pamiętam jak lata temu z moim Miłym wybraliśmy się motocyklem na ponad dwu-tygodniowy rajd po Hiszpanii. Pomimo wielu przygód i nowych doznań kulinarnych z tych wakacji najbardziej w pamięci zapadł mi smak melona jedzonego w Pirenejach i Pan con tomate w Barcelonie. Już nigdy później nie zjadłam tak pysznego melona, za to kanapkę z pomidorów robię sobie sama i smakuje tak samo pysznie jak ta z Barcelony.
Przepis na Pan con tomate jak z knajpki przy La Rambli znajdziesz poniżej.
SKŁADNIKI
2 – 4 porcji
- 2 – 3 dość duże pomidory typu: rzymskie, śliwkowe, paprykowe, san marzano (powinny być mięsiste z małą ilością gniazd nasiennych)
- 2 – 4 kromki chleba np z tego lub z tego przepisu
- oliwa z oliwek
- 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól morska i pieprz do smaku
Dodatki
- bardzo dobra jakościowo oliwa z oliwek lub smakową np z tego przepisu
- drobno posiekane zioła – szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, itp.
- oliwki
- fileciki anchovies
Potrzebne narzędzia
- tarka do warzyw z oczkami do ścierania ziemniaków jak na placki ziemniaczane
- duże sitko
- miska
- patelnia
- kratka do studzenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pomidory umyj, osusz i zetrzyj na tarce (na oczkach do ścierania ziemniaków na placki ziemniaczane). Starte pomidory wymieszaj ze szczyptą soli, przełóż na sito i odstaw na 20 – 30 minut, żeby ociekły z nadmiaru wody.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż z obydwu stron kromki chleba obficie skropione oliwą z oliwek. Zarumienione kromki przełóż na kratkę do studzenia i wysmaruj je dokładnie ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Na tak przygotowany chleb wykładaj pulpę pomidorową. Jeśli uznasz, że jest zbyt sucha to dodaj do niej 1 – 2 łyżki ociekniętego soku.
- Na koniec wszystko skrop oliwą z oliwek, posyp pieprzem, ewentualnie odrobiną soli i ulubionymi ziołami.
- Serwuj z oliwkami i filecikami anchovies.