Ryba po grecku wg Magdy Gessler

Wszystko wskazuje na to, że w tym roku będziemy mieli białe święta. Dla mnie jest to ogromna radość, bo mieszkając na wyspie ostatni raz „porządny” śnieg widziałam 12 lat temu. Wprawdzie w tamtym czasie nie było nam za wesoło, bo Anglicy nie potrafili ogarnąć białego puchu lecącego z nieba i odwołane były wszystkie loty, więc byliśmy zmuszeni przedzierać się stopem, pociągiem i autobusami przez zaspy, przez pół Europy. Zajęło nam to ze trzy doby, ale koniec końców był taki, że dotarliśmy na czas i spędziliśmy święta w gronie rodzinnym, zaś wydarzenia sprzed 12 lat stały się śmieszną anegdotą opowiadaną przy świątecznym stole.

Oczywistym jest, że nie tylko dla mnie Święta Bożego Narodzenia mają szczególne znaczenie. Ten jeden wieczór w roku, kiedy wszyscy razem siadamy do wigilii od zawsze wywołuje u mnie nostalgię i im jestem starsza tym bardziej doceniam ten moment. Ale nie samą atmosferą świąt człowiek żyje. Cały rok czekam na barszcz z uszkami z nadzieniem grzybowym, ulubione śledzie w różnych odsłonach, czy kwaśną kapustę z grzybami, a to tylko część ulubionych dań wigilijnych. W moim żołądku jest specjalne miejsce na Rybę po grecku z przepisu pani Magdy Gessler. Połączenie dorsza, warzyw korzeniowych z pieczonym bakłażanem, papryką i grillowaną cukinią jest przysłowiowym niebem w gębie. I chyba nie ma nic lepszego po długim mroźnym spacerze, jak odgrzana ryba po grecku zagryzana chlebem na zakwasie.

Po przepis na Rybę po grecku, której Grek by się nie powstydził zapraszam poniżej.

SKŁADNIKI

Składniki na rybę

  • 600 – 650 g filetów białej ryby (np. dorsz, sandacz)
  • 2 mniejsze cebule lub 1 bardzo duża
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • 1/2 kubka mąki pszennej
  • ok. 500 ml oliwy z oliwek + extra 2 łyżki do marynaty

Składniki na sos warzywny

  • 2 bakłażany
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 małe korzenie pietruszki lub 1 duży
  • 1/4 selera
  • ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżeczki cukru
  • ok. 350 – 400 g passaty pomidorowej lub rozdrobnionych pomidorów
  • sok z 1 – 2 cytryn
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • świeża natka pietruszki lub kolendry

Narzędzia

  • 4 mniejsze miseczki do warzyw korzeniowych i cukinii
  • tarka
  • 1 duża miska
  • 2 średniej wielkości miski
  • sitko
  • patelnia grillowa
  • patelnia z wysokim rantem
  • naczynie do zapiekania z pokrywką lub folia aluminiowa zamiast pokrywki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Najpierw zamarynuj filety rybne. Opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki np. 8×10 cm, zaś cebulę posiekaj w piórka. W misce umieść kawałki filetów rybnych, cebulę, sól, pieprz i skrop to wszystko 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki do zamarynowania na ok. 1 – 2 godziny.
  2. W międzyczasie przygotuj warzywa – umyj wszystkie i osusz. W rozgrzanym piekarniku (220°C) upiecz bakłażany (ok. 30 – 40 minut), paprykę (20 – 30 minut)* i pomidory (15 minut). Z upieczonych pomidorów i papryk zdejmij skórkę, zaś w upieczonych bakłażanach wytnij małe okienko i za pomocą łyżki wyjmij miąższ na sitko i odstaw na chwilę, żeby ociekł.
  3. Kiedy bakłażany, papryka i pomidory będą się piekły zajmij się przygotowaniem warzyw korzeniowych. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach, każde do oddzielnego naczynia.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż** starty seler, pod koniec smażenia dodaj szczyptę soli i przełóż go do dużej miski. Tak samo podsmaż korzeń pietruszki, a na końcu marchewkę dodając do niej odrobinę soku z cytryny. Podsmażony korzeń pietruszki i marchewkę dodaj do selera.
  5. Cukinię pokrój w plastry o grubości 4 mm i skropione oliwą z oliwek grilluj na patelni. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Grillowaną cukinię odłóż na bok.
  6. Do miski z usmażonymi al dente warzywami korzeniowymi dodaj rozdrobnione w palcach pomidory wraz z ich sokiem, poszarpane w paski papryki, oraz odsączony miąższ z bakłażana. Teraz dodaj do tego passatę pomidorową, sok z 1 cytryny, 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę cukru, 1/4 łyżeczki kuminu, sól, pieprz i wymieszaj wszystko. Jeśli uznasz za stosowne dodaj więcej passaty, soku z cytryny, cukru lub przypraw.
  7. Oczyść filety rybne z marynaty, oprósz mąką i usmaż na patelni w dużej ilości oliwy z oliwek***. Rybę smaż partiami ok 2 minut**** z każdej strony. Usmażoną rybę przekładaj do oddzielnego naczynia i posyp ją odrobiną kuminu rzymskiego.
  8. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami rybę, sos warzywny i plastry grillowanej cukinii, kończąc sosem warzywnym, a na wierzchu ułóż plastry grillowanej cukinii.
  9. Naczynie z rybą po grecku zamknij szczelnie***** i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po zamknięciu drzwiczek piekarnika obniż temperaturę do 150°C z wiatrakiem lub 160°C bez wiatraka i piecz przez ok. 40 minut.
  10. Przed podaniem posyp gotowe danie posiekaną natką pietruszki lub liśćmi kolendry. Serwuj na ciepło lub na zimno z chlebem na zakwasie.

Smacznego!

* Upieczone pomidory i papryki powinny mieć miejscami zwęgloną skórkę. Z pomidorów skórka zejdzie bez problemu. Żeby ułatwić sobie zdjęcie skórki z papryki włóż ją wprost z piekarnika do miski i przykryj większym talerzem. Po 15 minutach skórka zejdzie bez problemów.

** Podsmażone warzywa korzeniowe powinny być al dente.

*** Oleju na patelni powinno być do połowy wysokości ryby.

**** Rybę smaż partiami, żeby nie obniżyć temperatury oleju, w przeciwnym razie ryba będzie się dusiła a nie smażyła. Rybę smaż krótko ponieważ będzie poddana jeszcze jednej obróbce termicznej.

***** Jeśli nie masz naczynia do zapiekania z pokrywką to użyj foli aluminiowej zamiast pokrywki.

Przepis na Rybę po grecku pochodzi z kanału pani Magdy Gessler na YouTube