Pierogi z bobem

Jak Polska długa i szeroka, tak bobem stoi. My Polacy bób kochamy i z każdym rokiem zainteresowanie tą rośliną strączkową rośnie. Wykorzystując bób w kuchni już nie tylko serwujemy go po prostu ugotowanego w wodzie, tylko szukamy inspiracji w innych kulturach. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to region Bliskiego Wschodu, tam bób wykorzystują do przygotowana hummusu, falafela czy różnego rodzaju sałatek. Trochę bliżej, bo bezpośrednio za naszymi granicami bób dodawany jest do zup (spróbujcie dodać go do barszczu ukraińskiego – podziękujecie mi później 😉), gulaszy i potraw mięsnych. Grecy z bobu przygotowują Anginares me Koukia, jest to wiosenne danie składające się z bobu, karczochów i dużej ilości ziół, oraz oliwy z oliwek. Serwuje się je z serem feta i pieczywem. W kuchni hinduskiej bób jest składnikiem curry, także wykorzystuje się go do faszerowania samosów, albo miesza się go z ryżem. Takie przykłady można wypisywać bez końca, bo bób kocha cały świat i można go znaleźć w każdej części globu.

Ale jak to mówią cudze chwalicie, swego nie znacie. Choć jeśli jesteś mieszkańcem Lublina lub jego okolic, to zapewne znasz Karczmiskie pierogi z bobrem, czyli z bobem – bo w Karczmisku w województwie lubelskim na bób mówi się bober i jest to miejscowość od dawien dawna znana z hodowli tej rośliny. Farsz na pierogi karczmiskie przygotowuje się z ugotowanego bobu przemielonego przez maszynkę, odrobiny ziemniaków, soli, pieprzu i podsmażonej cebulki. Pierogi te w roku 2014 zostały wpisane na Listę Produktów tradycyjnych.

Zainspirowana Karczmiskimi pierogami przygotowałam swoją wersję pierogów z bobem. Chcąc podkreślić delikatny smak bobu do farszu dodałam tylko koperek i czosnek w rozważnych ilościach, rezygnując z ziemniaków i cebuli. A podsmażone na patelni i serwowane ze zsiadłym mlekiem lub kefirem nie mają sobie równych. Przepis na te niebiańskie pierogi znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

ok. 40 – 42 pierogi

Składniki na ciasto

  • 350g mąki pszennej Typ 00 + extra do podsypania
  • ok. 185 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 jajko

Składniki na farsz

  • 1300 g nasion bobu (świeży lub mrożony)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • sól i pieprz do smaku

    Czosnek, koperek oraz pieprz mają tylko podkręcić smak bobu a nie go zdominować, więc dodawaj je stopniowo.

Dodatki

  • zsiadłe mleko lub kefir
  • posiekany koperek lub podsmażony boczek w kostce
  • olej lub oliwa z oliwek

Przydatne przyrządy

  • folia spożywcza
  • duży garnek
  • sitko
  • tłuczek do ziemniaków
  • praska do wyciskania czosnku
  • wałek
  • rant do wycinania kółek z ciasta o średnicy 8 cm lub szklanka z cienkimi ściankami
  • ściereczki bawełniane
  • duży talerz
  • łyżka cedzakowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Najpierw zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Na blacie usyp kopiec z mąki a następnie zrób w nim dołek, wbij do niego jajko i wsyp sól. Za pomocą widelca wymieszaj tyle mąki i jajka, ile Ci się uda. Następnie zacznij powoli dodawać wodę cały czas mieszając widelcem, a następnie przejdź do zagniatania ciasta, powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Jeśli używasz miksera planetarnego – zainstaluj końcówkę typu mieszadło płaskie. Do misy miksera wsyp mąkę, sól i wbij jako, mieszaj wszystko przez chwilę. Następnie cały czas mieszając zacznij dodawać wodę, kiedy ciasto zacznie zbijać się w bryłę wyjmij je na blat i ręcznie zagniataj do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki żeby odpoczęło.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzuć bób i gotuj go do miękkości, ale żeby nie był rozgotowany. Ugotowany bób odcedź na sicie, a na koniec przepłucz zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Następnie bób obierz ze skórek.
  3. Przygotuj farsz. Podziel obrany bób na dwie połowy – do jednej z nich dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz masło a następnie wszystko rozgnieć przy pomocy tłuczka do ziemniaków, ale nie jak puree. Następnie dodaj drugą połowę bobu, sól, pieprz i posiekany koperek i ponownie używając tłuczka lekko rozgnieć farsz, ale zachowując większe kawałki. Na koniec wszystko przemieszaj łyżką i sprawdź czy nie potrzebujesz więcej soli lub pieprzu. Gotowy farsz odstaw do lodówki na ok 15 minut.
  4. Teraz zajmij się formowaniem pierogów. Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie. Następnie za pomocą rantu lub szklanki wycinaj kółka, na środek każdego nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj brzegi dokładnie, żeby nie otworzyły się w trakcie gotowania. Ulepione pierogi odkładaj na ściereczce bawełnianej oprószonej mąką.
  5. W międzyczasie w garnku zagotuj wodę z łyżką soli i łyżką oliwy lub oleju. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi małymi partiami i gotuj je ok 2 – 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię*.
  6. Ugotowane pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na dużym talerzu wysmarowanym oliwą lub olejem.
  7. Gotowe Pierogi z bobem serwuj posypane świeżym koperkiem lub ze skwareczkami. Moja ulubiona wersja to zarumienione na patelni i serwowane ze zsiadłym mlekiem lub kefirem.

Smacznego!

* Kiedy wrzucisz pierogi na gotującą się wodę absolutnie nie mieszaj ich łyżką! Poczekaj aż same wypłyną. Jeśli jakiś przywrze do dna, to delikatnie porusz garnkiem, lub opukaj ścianki garnka od zewnątrz drewnianą łyżką.