Kandyzowana skórka pomarańczowa

Ludzie dzielą się na miłośników kandyzowanej skórki pomarańczowej, oraz na tych co jej szczerze nienawidzą. Ja oczywiście zaliczam się do miłośników i nie wyobrażam sobie świątecznego makowczyka bez tego aromatycznego słodko-gorzkiego dodatku.

Za dzieciaka w PRLu jadało się pomarańcze raz do roku, kiedy rodzice przynosili paczki z zakładów pracy. Najpierw miętoliło się je w dłoniach, później opracowywało plan obrania ze skórki, bo przecież każdy stosował inną technikę, czy to nacinania skórki, czy obrywanie, najważniejsze żeby skórka była jak najmniej naruszona, a owoc broń boże ponacinany. Następnie taką pomarańczę starannie obskubywało się z białych włókien, żeby przypadkiem swoim gorzkim smakiem nie zakłóciły słodyczy pomarańczy. W momencie kiedy dzieciaki delektowały się słodko-kwaśnym miąższem ich matki kandyzowały pozostałe skórki, żeby mieć jako dodatek do wypieków świątecznych. To dopiero było zero waste, w tych czasach nic się nie marnowało. Choć te lata minęły i dziś wszystkiego mamy w brud, to jednak co roku sama robię kandyzowaną skórkę pomarańczową – jest o niebo smaczniejsza i nie zawiera miliona niepotrzebnych dodatków w porównaniu ze sklepowymi gotowcami. A fakt, że skórka zamiast wylądować w koszu dostała drugie życie, napawa mnie dumą.

Ciekawa jestem do której grupy Ty się zaliczasz. Jesteś miłośnikiem skórki pomarańczowej, czy może należysz do osób które cierpliwie wydłubują ją z każdego jedzonego dania?😉

Przepis na domową i intensywnie pomarańczową skórkę znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

Słoik o pojemności 210-220 ml

  • 4-5 średniej wielkości pomarańczy typu eco
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Narzędzia

  • ostry nóż z krótkim ostrzem lub ostra obieraczka do warzyw
  • mały garnek
  • sitko
  • wyparzony słoiczek o pojemności ok 220 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wyszoruj porządnie pomarańcze i osusz, następnie obierz ze skóry*. W międzyczasie do małego garnka wlej 1 szklankę wody i zagotuj na średnim ogniu.
  2. Przygotowaną skórkę pokrój w kostkę lub w paski i dodaj do gotującej się wody. Gotuj skórkę przez 5 – 7 minut na małym płomieniu. Po tym czasie odcedź skórkę na sitku. Ponownie wlej do garnka 1 szklankę wody, 1 szklankę cukru i zagotuj. Zmniejsz płomień i dodaj do garnka odcedzoną skórkę pomarańczową. Gotuj wszystko przez ok 15 minut lub do momentu, aż skórka zrobi się przezroczysta i zmięknie.
  3. Gotową skórkę przelej do wyparzonego słoika wraz z syropem w którym się gotowała i ostaw do ostygnięcia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

* Ja stosuję wymiennie dwie techniki przygotowywania skórki do kandyzowania. Pierwsza łatwiejsza metoda polega na obraniu skórki przy pomocy ostrej obieraczki do warzyw. Stosując tę technikę obierz ze skórki tylko jej pomarańczową część.
Drugi sposób wymaga użycia ostrego noża. Najpierw kroję całą pomarańczę na cztery części. Z każdej części wykrawam miąższ, a pozostałą skórkę przekrawam ponownie na pół. Z każdej części odkrawam białą część układając ostrze pod kontem 15° względem skórki, oczywiście w trakcie odkrawania biała skórka znajduje się na górze.