Czy można sobie wyobrazić lepszy początek wakacji, niż smak domowej jagodzianki do porannej kawy? No dobra przychodzi mi jeszcze parę pomysłów do głowy, ale cicho tam, może czytają to nieletni, więc nic już nie będę mówiła 😉.
Ale wracając do jagodzianek. Jagody to smak mojego dzieciństwa i choć nienawidziłam ich zbierać, to równie bardzo uwielbiałam je jeść. No bo kto to słyszał, żeby w wakacje zrywać się bladym świtem i pół dnia siedzieć w lesie, gdzie komary i duże czerwone mrówki gryzły jak szalone, a pojemnik na jagody jakby był dziurawy, bo zapełniał się bardzo powoli. Jednak świadomość tego, że w zimowy wieczór będzie można wyciągnąć ze spiżarki konfiturę jagodową lub jagodowy kompot skutecznie motywowała do tego, żeby następnego dnia rano wstać rano i iść do lasu.
Mieszkając ponad dekadę w Anglii z zazdrością obserwowałam media społecznościowe, gdzie polscy znajomi chwalili się ilością zjedzonych jagodzianek, bo przecież na Wyspach jedyne jagody jakie znają to te w sklepie, które są borówką amerykańską i obok jagód leśnych nawet nie leżały. Więc kiedy pewnego wiosennego spaceru w angielskim lesie znalazłam krzaczki jagodowe najpierw doznałam szoku, później uczucia euforii, a na koniec postanowiłam wrócić w to miejsce pod koniec czerwca i rzucić się w jagody jak dzik w żołędzie. Tak też zrobiłam, dzięki czemu od tygodnia w moich żyłach płyną jagodzianki, przez co chyba będę musiała zwiększyć intensywność codziennych treningów, ale co tam – TRWAJ CHWILO!
A przepis na obłędnie smaczne maślane bułeczki z nadzieniem jagodowym znajdziesz poniżej.
SKŁADNIKI
Z tego przepisu wyjdzie 8 jagodzianek.
- 300 g mąki pszennej typ 550*
- 120 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 100 g masła prawdziwego, w temperaturze pokojowej
- 2 jajka całe + 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli morskiej
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
Składniki na nadzienie
- 300 – 320 g świeżych jagód
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1 – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Nadzienie przygotuj w końcowej fazie formowania jagodzianek, dlatego że jagody po wymieszaniu z cukrem puszczają sok, a tego chcemy uniknąć!
Składniki na lukier
- 1/2 kubka cukru pudru
- sok z cytryny ok. 1 – 3 łyżeczek**
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Z drożdży, mleka, cukru i mąki przygotuj zaczyn. Mleko podgrzej do temperatury nie wyższej niż 40°C, takiej żeby płyn był ciepły, ale nie parzył w palec. W międzyczasie drożdże utrzyj z 1 łyżką cukru, aż staną się płynne, następnie wymieszaj je z połową ciepłego mleka i 1 – 2 łyżkami odważonej mąki. Naczynie z zaczynem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 – 40 minut. Masło pokrój w kostkę i odstaw na bok, zaś jagody umyj na sicie, odsącz z nadmiaru wody i wysyp na ręcznik papierowy.
- Do misy miksera przesiej pozostałą mąkę, dodaj zaczyn, 2 całe jajka i 1 żółtko, pozostałe 3 łyżki cukru i szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto – na początku na małych, a po chwili na średnich obrotach. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy zacznij dodawać masło. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i błyszczące, oraz nie będzie lepiło się do rąk. Misę z ciastem nakryj mokrą ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny lub do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i zagnieć przez moment w celu odgazowania go. Następnie podziel je na 8 równych części ok. 84 – 85g każda i uformuj z nich bułeczki zawijając parokrotnie brzegi ciasta do środka. Odłóż na bok na chwilę, żeby odpoczęły.
- W tym czasie przygotuj blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia), oraz przygotuj farsz. Osuszone jagody oprósz cukrem pudrem, oraz skrobią i delikatnie wszystko wymieszaj, tak żeby owoce się nie rozpadły.
- Następnie przygotuj jagodzianki. Każdy kawałek ciasta uformuj w placek, możesz użyć do tego wałka lub ugnieść na płasko dłonią. Na środku ułóż 2,5 – 3 łyżki farszu (generalnie im więcej tym lepiej) i dokładnie sklej brzegi ciasta jak pieroga. Delikatnie uformuj kształt bułeczki i układaj na papierze do pieczenia łączeniem do dołu, zachowując odstęp miedzy jagodziankami. Przykryj gotowe bułeczki ściereczką bawełnianą i odstaw do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
- W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C z wiatrakiem lub 190°C z funkcją góra – dół, umieszczając na dnie naczynie z wodą.***
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i piecz przez 20 – 25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
- Upieczone jagodzianki studź na kratce, a po ok. 15 – 20 minutach polukruj je sowicie.
Smacznego!
* Ciasto będzie dość luźne, ale postaraj się nie podsypywać za dużo mąki.
** Dodaj tyle soku z cytryny, żeby konsystencja lukru nie była za płynna, bo ciepłe jagodzianki jeszcze go dodatkowo „rozrzedzą”.
*** Para wodna spowoduje, że bułeczki nie będą pękały.