Churros con chocolate

Hola amigos! Jako że tłusty czwartek macha zza rogu, to stwierdziłam, że wyjdę mu na przeciw i dziś podzielę się z wami przepisem na hiszpańskie Churros con chocolate. Wprawdzie geneza pochodzenia churrosów nie ma nic wspólnego z tradycją objadania się słodkościami w ostatni czwartek przed Wielkim postem, ale moim zdaniem są świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków, które wymagają czasu i wprawy. Churros przygotowuje się dosłownie w parę minut i nawet największy laik cukierniczy powinien sobie z nimi poradzić. Ale zanim przejdę do receptury najpierw przybliżę pokrótce źródło pochodzenia tych hiszpańskich słodkości.

Jedna z legend głosi, że w czasach przed wielkimi wyprawami morskimi w poszukiwaniu nowej drogi na wschód Churros były głównym pożywieniem hiszpańskich pasterzy i miały być alternatywą dla świeżego chleba. Jak można się domyślić warunki kulinarne wysoko w górach ograniczone były do ogniska, dlatego pasterze mając do dyspozycji ogień i garnek smażyli kawałki ciasta, które miały przypominać paluszki chlebowe. Owe paluszki zyskały nawę Churros, bo wyglądem przypominały rogi owiec rasy Churros wypasane przez pasterzy. Z czasem churros wraz z pasterzami „zeszły” z gór do doliny stając się lokalnym przysmakiem. Przez lata zmieniły wygląd na znany nam obecnie, czyli w przekroju poprzecznym przypominający gwiazdę, oraz sposób podawania. Na początku churros serwowane były z cukrem, a w co bogatszych domach z cukrem z dodatkiem cynamonu. Zaś od czasu podboju kraju Azteków przez hiszpańskich konkwistadorów zaczęto serwować je z sosem czekoladowym, oraz nazywać Churros con chocolate (Churros z czekoladą).

Dzięki hiszpańskim żeglarzom churros zawędrowały w odległe zakątki świata, dlatego można je znaleźć w tradycjach kuchni nie tylko hiszpańskiej, ale również portugalskiej, meksykańskiej, czy brazylijskiej.

Jeśli chcesz spróbować obłędnie pysznych, ale niepracochłonnych hiszpańskich słodkości to zapraszam po przepis poniżej.

SKŁADNIKI

dla 2 – 4 osób

  • 125 ml wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • skórka z pomarańczy (opcjonalnie)*
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 500 – 700 ml oleju roślinnego do smażenia (np. ryżowy lub rzepakowy)

Składniki na cukier cynamonowy

  • 2 – 3 łyżki białego lub brązowego cukru lub ksylitolu
  • 1 – 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na sos czekoladowy

  • 80 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 50 g czekolady gorzkiej 70 %
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mascarpone lub śmietanki kremówki**

Narzędzia

  • sitko do przesiania mąki
  • miska
  • średni garnek z grubym dnem
  • mały garnek z grubym dnem
  • głęboka patelnia typu wok lub garnek z grubym dnem
  • łyżka drewniana
  • mikser ręczny lub łyżka drewniana
  • TYLKA cukiernicza w kształcie gwiazdy
  • rękaw cukierniczy
  • nożyczki kuchenne
  • długa wykałaczka lub drewniana pałeczka do obracania churros w gorącym tłuszczu (opcjonalnie)
  • łyżka cedzakowa
  • ręcznik papierowy
  • miska lub inne naczynie w kształcie prostokąta
  • trzepaczka

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę.
  2. W garnku umieść wodę, masło, skórkę pomarańczową (jeśli używasz), sól i na średniej mocy palnika doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum, wyjmij skórkę pomarańczową i wsyp mąkę. Energicznymi ruchami mieszaj ciasto, aż zacznie odstawać od brzegów garnka a wszystkie składniki połączą się w gładką masę przypominającą miękką plastelinę. Odstaw garnek z ciastem do przestudzania. Po ok 10 minutach dodaj jajka jedno po drugim cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy, ale nie lejącej.
  3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej do temp. 170 – 180°C.
  4. W międzyczasie przygotuj cukier cynamonowy i sos czekoladowy. Najpierw przygotuj cukier. W prostokątnym naczyniu wymieszaj trzepaczką cukier z cynamonem. W zależności od upodobań dodaj mniej lub więcej cynamonu. Teraz przygotuj sos czekoladowy – w małym garnku na średnim ogniu podgrzej mleko, kiedy zaczną pojawiać się bąbelki zdejmij garnek z palnika, dodaj do niego połamaną na kawałki czekoladę i serek mascarpone**. Odstaw garnek na chwilę, żeby temperatury się wyrównały. Po ok 2 minutach za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystko na gładki sos.
  5. Przed smażeniem przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z zamontowaną tylką w kształcie gwiazdy. Kiedy olej rozgrzeje się wyciskaj ciasto bezpośrednio do oleju odcinając je nożyczkami. Smaż churros po 3 – 4 sztuki za jednym razem do złotego koloru, przewracając je na drugą stronę przy pomocy długiej wykałaczki lub drewnianego patyczka. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczaj w cukrze cynamonowym.
  6. Serwuj churros z ciepłym sosem czekoladowym.

¡Buen provecho!

* Z umytej i sparzonej pomarańczy zdejmij skórkę (tylko pomarańczową część) za pomocą obieraczki do warzyw lub noża.

** Jeśli zamiast mascarpone używasz śmietanki kremówki to dodaj ją do mleka przed podgrzaniem.

TIP

Churros są najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu, ale jeśli jakieś zostaną Ci na później to możesz odgrzać je w piekarniku. Ułóż churros na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę 180 – 190°C z wiatrakiem i odgrzewaj je przez 10 minut.