Czosnek konfitowany

Znasz, lubisz czosnek konfitowany? Jeśli nie, to mam nadzieję że dziś uda mi się Ciebie do niego przekonać.

Najpierw trochę teorii, czyli o co chodzi z tym konfitowaniem? Konfitowanie jest to technika kulinarna, która naszym przodkom pozwalała na długookresowe przechowywanie żywności i głównie wykorzystywano ją do konserwowania mięs. Sam proces konfitowania nie jest skomplikowany i polega na bardzo długim gotowaniu potraw w tłuszczu w niskiej temperaturze. Dzięki temu potrawa zachowuje swój smak i aromat, a dodatkowo wydobywa się jej naturalna słodycz.

W miarę upływu czasu, kiedy lodówka stała się standardowym wyposażeniem każdego gospodarstwa domowego, oraz wynaleziono inne sposoby przechowywania żywności, zaczęto odchodzić od konserwowania żywności przez konfitowanie, ale nie zrezygnowano z tej techniki całkowicie. Dziś wielu szefów kuchni ceni sobie tę technikę do przygotowywania dań z kaczki, czy boczku, oraz popularnym stało się konfitowanie pomidorów, czy właśnie czosnku. Czosnek po takiej obróbce staje się słodki, maślany i można go dodawać do różnych potraw i sosów w celu podkręcenia smaku, szczególnie lubi się z mięsem, ale ryby też go kochają, zaś dania wegetariańskie wzbogaci o smak umami. A ja lubię go po prostu rozsmarować na grzance z chleba razowego z odrobiną soli i pieprzu. Takie proste, a takie genialne.

Przepis na maślany, słodki i pełen smaku umami czosnek znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

  • 5 główek czosnku polskiego lub hiszpańskiego*
  • ok. 200 – 250 ml oliwy z oliwek**
  • ulubione świeże zioła – tymianek, rozmaryn, oregano

Przydatne przyrządy

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • folia aluminiowa jeśli naczynie nie posiada pokrywki
  • wyparzony słoik do przechowywania gotowego czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Podziel główki czosnku na ząbki i obierz je z łupin. Najłatwiejszym sposobem jest najpierw odcięcie twardej końcówki, a następnie delikatne zmiażdżenie bokiem noża.
  2. Oczyszczone ząbki czosnku umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj ulubione świeże zioła i wszystko zalej oliwą z oliwek. Oliwa powinna przykryć czosnek.
  3. Naczynie żaroodporne zamknij pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 80°C. Konfituj czosnek przez 1 godzinę lub do momentu, aż stanie się miękki.
  4. Kiedy czosnek przestygnie przelej wszystko do wyparzonego słoika i przechowuj w lodówce***.

    * Pochodzenie czosnku jest bardzo ważne, gdyż czosnek polski, czy hiszpański są intensywne i aromatyczne w smaku. Tych właściwości pozbawiony jest czosnek z Chin.
    ** Oliwy musi być tyle, żeby przykryła czosnek.
    *** Oliwę z czosnku wykorzystaj do sosów, dresingów, polewaj pizzę lub zjedź z dobrym pieczywem np. z tego przepisu

Smacznego!