
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, fala upałów zalewa Europę, i choć jestem miłośniczką wylegiwania się w promieniach słońca, to jednak 34 stopni w cieniu, w mieście doskwiera mi i to bardzo. Na myśl o jedzeniu zalewam się kolejną falą, tym razem potów, ale kiszki marsza grają i trzeba coś zjeść. I tu naprzeciw moim potrzebom wychodzi jak zawsze niezawodna kuchnia włoska, a szczególnie jedno danie o nazwie pasta alla crudaiola. Crudo po włosku oznacza surowe i poniekąd pasta alla crudaiola jest prawie surowa, gdyż ugotowany jest jedynie makaron, który miesza się ze świeżymi pomidorami z dodatkami. W typowej wersji włoskiej byłyby to pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, dużo bazylii, sól, pieprz, orzeszki piniowe i ser ricotta salata – nie mylić z miękkim serem ricottą. Ricotta salata jest to twardy ser serwatkowy z mleka owczego dojrzewający przez 90 dni. W strukturze trochę przypomina ser fetę, więc jeśli nie masz pod ręką sera ricotta salata, możesz zamienić go właśnie fetą.
Wprawdzie danie przeze mnie zaproponowane jest bardziej interpretacją kuchni włoskiej i dalekie jest od włoskiej filozofii 3 składników i basta, ale jest smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu, oraz jest idealnym rozwiązaniem na żar lejący się z nieba. Więc jeśli masz 10 minut wolnego, paczkę makaronu, baaardzo dojrzałe pomidory i świeżą bazylię zapraszam Cię po przepis poniżej.
Ps. Mijunia smakowałoby Ci to danie ♥

SKŁADNIKI
dla 2 osób
- 3 kopiaste łyżeczki kaparów
- 6 filecików anchovies
- 1 ząbek czosnku
- 12 oliwek kalamata
- 200 – 220g ulubionych pomidorów (bardzo dojrzałych)
- 200g makaron spaghetti
- prawdziwy ser feta do wykończenia dania lub włoski ser ricotta salata
- ser parmezan (do wykończenia dania)
- garść liści bazylii + extra do posypania
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pieprz do smaku
- szczypta soli morskiej*
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drobno posiekaj czosnek, na koniec dodaj odrobinę soli i końcówką noża rozetrzyj go na pastę, przełóż do miski. Następnie drobno posiekaj kapary razem z filecikami anchovies i dodaj do pasty czosnkowej. Oliwki kalamata pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dłońmi porozrywaj pomidory na kawałki, uważając, żeby się nie pobrudzić – przełóż je do miski dodając 1 – 2 łyżki oliwy i liście bazylii. Wymieszaj wszystko i odstaw na bok, żeby smaki się przegryzły.
- W garnku zagotuj 2 litry** osolonej wody, wrzuć makaron i ugotuj go al dente.
- Ugotowany makaron wymieszaj z wcześniej przygotowanymi pomidorami, a następnie rozłóż go na dwa talerze. Serwuj danie posypane serem fetą, parmezanem i listkami bazylii, możesz skropić odrobiną oliwy, oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Buon Appetito!
*Nie przesadzaj z ilością soli, dlatego, że pozostałe składniki zawierają jej tak dużo, że łatwo można przesolić całe danie.
**Według zasady litr wody na każde 100g suchego makaronu.
Przepis na to danie pochodzi z książki Gordona Ramsaya Bread street Kitchen, oraz jest serwowane w jego restauracji na ulicy 10 Bread street w Londynie.

