Bułeczki cynamonowe

Jesienno-zimowe wieczory nabierają szczególnego uroku, gdy otacza nas miękkie światło świec o korzennym aromacie, ciepłe tkaniny i filiżanka zimowej herbaty. To również czas sprzyjający pielęgnowaniu relacji z bliskimi, a wspólne pieczenie np, bułeczek cynamonowych może stać się pięknym wspomnieniem.

Bułeczki cynamonowe, znane także jako cynamonki, czy cinnamon rolls, to przysmak uwielbiany na całym świecie. Ten maślano-drożdżowy wypiek wypełniony cynamonowym nadzieniem ma swoje korzenie w Skandynawii, gdzie występuje pod nazwą kanelbullar. Szwedzi uczynili cynamonki nieodłącznym elementem tradycyjnej fiki, czyli przerwy na kawę i ciastko, która sprzyja spotkaniom i relaksowi w ciągu dnia. Szacuje się, że Szwedzi rocznie zjadają ok 2,5 miliarda cynamonowych bułeczek, przy czym największy popyt przypada na 4 października, kiedy obchodzony jest Kanelbullens dag, czyli Dzień Cynamonki.

W dobie globalizacji bułeczki cynamonowe zyskały popularność na całym świecie – od eleganckich francuskich cukierni, przez amerykańskie sieciówki, aż po azjatyckie bazary. W Stanach Zjednoczonych szybko zdobyły popularność jako cinnamon rolls i zyskały nowy wygląd. W oryginalnej wersji bułeczki zaplatane są z ciasta drożdżowego z dodatkiem kardamonu i formowane w węzeł, a ich wierzch zdobi cukier perlisty, zaś w wersji amerykańskiej zawijane są w rulon i po upieczeniu pokryte są waniliowym serkiem.

W mojej wersji łączę tradycję z nowoczesnością, wzbogacając przepis polskim akcentem. Połączyłam ciasto drożdżowe aromatyzowane kardamonem z amerykańskim sposobem formowania bułeczek, a po upieczeniu polałam lukrem, tak dobrze znanym z polskich drożdżówek.

Bułeczki cynamonowe to nie tylko słodki wypiek, to pretekst do wspólnej aktywności, to słodko – korzenny aromat unoszący się w całym domu w trakcie pieczenia i pobudzający ślinianki do pracy, to również sposób na celebrowanie małych przyjemności życia. Spróbuj, a przekonasz się sam/a – przepis znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

12 bułeczek cynamonowych

  • 300 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 355 g mąki pszennej jasnej chlebowej (TYP 750)
  • 200 g mąki pszennej (TYP 500, lub TYP 550) + extra do podsypania
  • 3 jajka
  • 80 g cukru białego
  • 7 – 8 g owoców kardamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g masła prawdziwego (w temperaturze pokojowej) + extra 2 – 3 łyżki do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 125 ml śmietanki kremówki*

Składniki na masło cynamonowe

  • 110 g masła prawdziwego w temperaturze pokojowej
  • 110 g cukru brązowego lub trzcinowego
  • 2 – 4 łyżeczek mielonego cynamonu
  • szczypta soli morskiej

Składniki na lukier

  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki gorącej wody

Przydatne narzędzia

  • moździerz
  • mały garnek
  • sitko
  • duża miska
  • mikser planetarny (opcjonalnie)
  • folia spożywcza
  • wałek do ciasta
  • pędzelek do jajka
  • ostry nóż
  • kokilka
  • duża blaszka do pieczenia (moja miała 23 x 33 cm)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W moździerzu rozbij owoce kardamonu, skórki usuń i dodaj do mleka, zaś nasiona zmiel na drobno.
  2. W małym garnku podgrzej mleko wraz ze skórkami z kardamonu do ok 70°C, a następnie odstaw garnek z mlekiem na bok do przestudzenia do ok 30°C.
  3. Przestudzone mleko przelej przez sito do miski, następnie dodaj drożdże i mieszaj do momentu, aż się rozpuszczą. Teraz dodaj cukier, zmielone nasiona kardamonu, 2 jajka i przesiane obie mąki. Wyrabiaj ciasto** przy pomocy miksera planetarnego z końcówką haka przez ok 3 minuty, następnie zakryj misę szczelnie folią spożywczą i odstaw na 30 minut – po tym czasie ciasto powinno trochę wyrosnąć.
  4. Do ciasta dodaj miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki, oraz sól i ponownie wyrób ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od brzegów misy. Wyrobione i elastyczne ciasto zakryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 – 1,5 h.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i uformuj z niego prostokąt o wymiarach 23 x 28 cm, następnie zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a nawet całą noc.
  6. W międzyczasie przygotuj masło cynamonowe. W misce utrzyj miękkie masło, cukier, cynamon i szczyptę soli. Przechowuj masło cynamonowe w temperaturze pokojowej.
  7. Schłodzone ciasto odwiń z foli i ułóż na wcześniej oprószonym blacie. Posyp je z góry dodatkową mąką, a następnie rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 35 x 54 cm i ok 3 mm grubości (jeśli jest taka potrzeba podsyp mąką spód ciasta). Pędzelkiem zbierz nadmiar mąki z wierzchu, a następnie rozsmaruj po całości masło cynamonowe zostawiając mały margines od góry na dłuższym brzegu ciasta. Zawiń ciasto w rulon o długości 54 cm i podziel ostrym nożem na 12 kawałków każdy po 4,5 cm długości. Układaj je zachowując odstęp w blasze wcześniej dokładnie wysmarowanej masłem, nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny.
  8. Na 20 minut przed końcem wyrastania rozgrzewaj piekarnik do 190°C (z termoobiegiem) z wstawioną na dnie piekarnika kokilką z wodą.
  9. Tuż przed pieczeniem wysmaruj wierzch bułeczek jajkiem wymieszanym z łyżką śmietanki kremówki, a na koniec polej śmietanką bułki i wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz cynamonki przez 10 minut w temperaturze 190°C (z termoobiegiem), a następnie obniż temperaturę do 170°C (z termoobiegiem) i piecz kolejne 15 – 20 minut lub do zarumienienia.
  10. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  11. Ciepłe, ale nie gorące bułeczki cynamonowe polej lukrem i serwuj jako dodatek do kawy, ulubionej herbaty, czy kakao.

    * Polanie cynamonek śmietanką przed pieczeniem spowoduje, że bułeczki po upieczeniu będą wilgotne i puszyste dlatego nie rezygnuj z tego kroku.
    ** Ciasto możesz zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera planetarnego.

Smaklig måltid!