
Tej wiosny chyba tylko francuska zupa cebulowa może nas uratować. Aromatyczny bulion, w połączeniu z karmelizowaną cebulą i białym winem skutecznie rozgrzewają duszę i ciało, kiedy za oknem jest zimno i mokro. Oryginalnie zupa cebulowa serwowana jest z zapieczoną grzanką z duuuużą ilością sera gruyere, ale ja zaproponuję dziś wersję zmodyfikowaną, bo z angielskimi sconesami serowymi, łącząc w ten sposób dwie kuchnie w jednym daniu. Mam nadzieję, że Francuzi mi wybaczą ten podstęp 😉.
Na swoje usprawiedliwienie ma to, że po pierwsze „primo” zupa cebulowa zapieczona z grzanką jest tak gorąca, że przy próbie jedzenia zaraz po podaniu grozi poparzeniem jamy ustnej i trzeba odczekać DŁUŻSZĄ chwilę, żeby zupa osiągnęła temperaturę zdatną do spożycia. A jak już zupa przestygnie, to i tu mamy drugie „primo” grzanka jest rozmoknięta, a ja nienawidzę kiedy jedzenie wygląda jak papka. Dlatego zupę cebulową serwuję z grzankami obok i najczęściej są to właśnie sconesy serowe, które idealnie komponują się z tą zupą.
W oczekiwaniu na cieplejsze dni zachęcam do wypróbowania super prostego przepisu na zupę cebulą i równie łatwe w przygotowaniu angielskie bułeczki serowe.

SKŁADNIKI
na ok 4 – 5 porcji
Składniki na zupę cebulową
- 6 dużych lub 8 średnich cebul
- 4 łyżki masła prawdziwego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego + extra do dekoracji
- 200 ml białego wina wytrawnego + extra do dosmaczenia
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1000 – 1200 ml aromatycznego bulionu np. wołowego, drobiowego, warzywnego (ja użyłam mieszanego wołowo-drobiowego)
Składniki na serowe sconesy
- 145 g pszennej mąki chlebowej jasnej + extra do podsypania
- 120 g pszennej mąki chlebowej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki świeżych listków tymianku
- 55 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 100 g sera Gruyere lub Cheddar startego na tarce o grubych oczkach
- 175 ml mleka 3,2%
- rant lub cienka szklanka o średnicy 6 cm
Dodatki do wykończenia sconesów
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
- 50 – 60 g sera Gruyere lub Cheddar
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebule obierz z łupin i pokój w piórka.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z oliwą z oliwek na średniej mocy palnika. Następnie na rozgrzany tłuszcz wrzuć liście laurowe, czarny pieprz, ziele angielskie i chwilę podsmaż, po czym dodaj pokrojoną cebulę. Smaż cebulę ok 30 minut lub do momentu, kiedy cebula nabierze złotego koloru – mieszaj co jakiś czas, żeby cebula się nie przypaliła. Do karmelizowanej cebuli dodaj posiekany czosnek, tymianek i chwilę podsmaż, po czym wlej wino i za pomocą drewnianej łyżki zeskrob z dna garnka karmelizowane resztki. Cebulę gotuj z winem do momentu aż 2/3 wina odparuje, a następnie dodaj bulion.
- Zmniejsz moc panika do minimum i gotuj zupę cebulową pod przykryciem przez kolejne 30 – 40 minut.
- W międzyczasie przygotuj serowo – ziołowe sconesy.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C z wiatrakiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski wsyp mąkę jasną, razową, proszek do pieczenia, sól, listki tymianku, starty ser i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj jajko, masło i mleko i wymieszaj wszystko tylko* do połączenia się składników – ciasto będzie lepiące. Blat podsyp mąką i wyłóż na niego ciasto. Rękami rozpłaszcz ciasto na grubość 2 cm i za pomocą rantu wycinaj bułeczki i układaj je na papierze do pieczenia.
- Wierzch sconesów posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp startym serem.
- Piecz sconesy ok 17 – 25 minut do zarumienienia. Upieczone bułeczki studź na kratce.
- Na koniec dopraw zupę dodając sól, świeżo zmielony czarny pieprz i jeśli uznasz za stosowne odrobinę białego wina.
- Zupę cebulową serwuj z serowymi sconesami i extra listkami tymianku.
Bon appétit!
* Nie zagniataj ciasta za długo, ponieważ zrobi się zbite i starci swoją puszystość.

