Fork and Spoon

Razowy Chlebek Pita

Od kilkunastu dni pogoda nas nie rozpieszcza. Przewalające się tabuny chmur przez angielskie niebo powoli zaczynają negatywnie odbijać się na moim samopoczuciu. Patrząc na piękną pogodę w Polsce, czy wspominając słoneczną aurę z zeszłego roku, nie wprawia mnie to w pozytywny nastrój. Pada niemalże codziennie i to tak, jakby ktoś odkręcił prysznic i zapomniał go zakręcić. Dlatego nie pozostaje nic innego, jak oddać się małym przyjemnościom i czekać na słońce.

Niby mogłabym zaszyć się na kanapie z książką i dobrą muzyką w tle, ale to zostawiam na długie jesienne wieczory. Maratony Netflixowe zarezerwowane są na weekendowe wieczory, więc tylko dobre jedzenie może wprawić mnie w dobry nastrój. Jednym z moich guilty pleasures jest zaszycie się w kuchni i wciskając nos w drzwiczki piekarnika, patrzenie jak po drugiej stronie rosną chlebki pita. Uwielbiam obserwować jak powoli rozwarstwia się ciasto, a płaski placek zaczyna przypominać pufferfish. A tak na marginesie, wiedziałeś, że ta ryba w chwili zagrożenia napełnia się wodą, a nie powietrzem? ;)

Zatem w tym wpisie znajdziesz przepis na razowe chlebki, które możesz wykorzystać jako dodatek do wszelkiej maści dipów, humusu, czy gęstych zup. Podczas pieczenia powstaje kieszonka, co umożliwia nadziewanie pity grillowanym mięsem i warzywami lub tym na co masz ochotę.

SKŁADNIKI

  • 125 g pszennej mąki chlebowej jasnej + ekstra do podsypania
  • 125 g pszennej mąki chlebowej razowej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • ok 160 – 180 ml letniej wody*
  • 5 g soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

*W zależności od mąki i wilgotności powietrza ilość potrzebnej wody może być mniejsza lub większa, dlatego dolewaj wodę stopniowo, żeby uniknąć dosypywania mąki.

Sposób przygotowania

  1. Z 50 g jasnej mąki, świeżych drożdży, cukru i 100 ml wody zrób zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na ok. 15 min, aż drożdże staną się aktywne.
  2. Do gotowego zaczynu dodaj resztę składników i wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze do momentu, aż będzie miękkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Ciasto przełóż do miski, nakryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-2 h lub do podwojenia objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez moment. Następnie podziel na 6-8 równych części, uformuj z nich kulki i odłóż na bok, żeby odpoczęły na ok. 15 min.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W środkowej części umieść blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  5. Każdą część ciasta rozwałkuj na wielkość dłoni i grubość ok 3-5 mm. Przykryj suchą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 min.
  6. Piecz w piekarniku po 2-3 sztuki przez ok. 5-7 min lub do lekkiego zarumienienia. W czasie pieczenia pilnuj chlebki, ponieważ za bardzo wypieczone, będą suche i twarde.
  7. Gotowe pity układaj jedną na drugiej i przechowuj zawinięte w czystą ściereczkę.

Chlebki możesz zamrozić. Przed podaniem podpiecz chwilę w tosterze.

Przepis pochodzi z książki How to bake Paula Hollywoda.

Exit mobile version